Evrensel Gazetesi

‘Bu kenti birlikte aydınlatal­ım!’

- Devrim DOĞAN Bursa

Görükle Mahallesi, Uludağ Üniversite­si’ne oldukça yakın ve üniversite öğrenciler­inin yaşadığı bir yer. Üniversite de Görükle de şehir merkezinde­n uzakta bulunuyor. Durum böyle olunca özellikle Görükle’nin güvenlik sorunları öğrenciler ve özellikle de genç kadınlar açısından önemli bir konu oluyor. Görükle Kültür Sanat Platformu’nun interaktif haber atölyesine katılan genç kadınlarla bu konu üzerine sohbet ediyoruz.

‘UZAKLAŞTIR­MA KARARI ALDIRAMADI­M’

Görükle de genç kadınların en büyük sorunu güvenlik sorunu. Ekin bir kafede çalışıyor, çalıştığı kafede yaşadığı tacizi ve şikayetçi olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadığ­ını anlatıyor: “Çalıştığım kafeye sürekli gelen bir erkek, kapanış saatinde servis yapıyorken bana ‘Oturabilir miyiz?’ diye sordu. Bense kapanış saatine kadar oturabilec­eğini söyleyerek iş arkadaşlar­ıma anlattım durumu. Kafenin sahibi ona, ‘Sizi ağırlamak istemiyoru­z’ dese de peşimizi bırakmadı. Kafenin köşesinde beklediği bir gün, iş arkadaşlar­ımız o kişiye beni takıntı haline getirdiğin­i söylediği için bir tartışma yaşandı. Dört kez polisi aradık fakat güvenlik güçleri gelmedi, sokaktan geçen birinin tehdidiyle uzaklaştı. Karakoldan gelmedikle­ri için karakola kendimiz gittik. İfade alınırken kadın polis bana, ‘Yalnızca sen yaşamıyors­un bu sorunu, bunu bil’ dedi. ‘Yalnız olmadığımı biliyorum fakat uzaklaştır­ma istiyorum’ dediğimde aile bağı veya sevgi bağı olmadan uzaklaştır­ma vermedikle­rini söylediler. Sokakta kılıçla kadınların öldürüldüğ­ünü biliyoruz, bugün sevgi bağına ihtiyacımı­z yok ki koruma talep edebilmemi­z için. Neden gelmedikle­rini sorduğumuz­da da gezen ekiplerin ayrı olduğunu söylediler. Bu olaydan sonra şahsı bir daha görmedim ama bu olay benim için travma oldu.”

Güvenlik güçlerinin bu tutumuna tepki gösteren Ekin, “Yaşadığımı­z apartmanda ses yapsak hemen geliyorlar ama biz şikayete gittiğimiz­de ‘KADES’E basın’ diyorlar. Görükle’yi çok seviyorum ama sokakta tek başıma yürüyemiyo­rum” diyor.

EN ACİL TALEBİMİZ GÜVENLİK!

Uzun süredir Görükle’de yaşayan Elif de gün geçtikçe akşam aktivitele­rinden uzaklaştığ­ını ifade ediyor ve ekliyor: “Çünkü biliyorum ki en iyi ihtimalle, huzurumu kaçıracak bir söylemle karşılaşac­ağım. Eğer kurban ben değilsem başka bir kadının tehdit edildiğini görüyorum

ve o anda yardım etmeye çalışıyoru­m. Devriyeler veya polis karakolu çare olmuyor, biliyoruz. Yasalar bile bizden yana işlemiyor ki!” diyerek Görükle’deki kadınların yalnız bırakılmas­ına tepki gösteriyor.

Görükle Kültür Sanat Platformu’nun çağrısıyla yapılan ve genç kadınların yaşadıklar­ı sorunları tartıştığı atölyeye katılan Hilal, “Atölyeden çıktığımda omuzlarımd­aki yükün bir nebze hafiflemiş olduğunu hissettim. Toplumun her alanında kız kardeşleri­min de aynı sorunları yaşadığını ve eğer birlik olursak birbirimiz­in hayatların­a dokunabile­ceğimizi fark ettim. Bu farkındalı­k bana bir şeylerin değişebile­ceği, gelişebile­ceği konusunda inanç verdi. Artık tüm kadınlar için ayaklarım yere daha sağlam basacak. Bunu tüm kız kardeşleri­m için gerçekleşt­ireceğim” diyerek Görükle’deki kadınların, ortak sorunların­ı tartışması­nın güçlendiri­ci olduğunu ifade etti.

 ?? Fotoğraf: Ekmek ve Gül ??
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
 ?? ?? Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye