Evrensel Gazetesi

8 Mart 2023’ten bugüne ne oldu?

-

İŞÇİ ve emekçi kadınların mücadelesi­ne dayanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart geliyor. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Türkiye’de kadınların hayatların­ın her alanında pek çok hakkı hedefe kondu, gasbedildi. Geçen 8 Mart’tan bugüne yaşananlar­ı hatırlayal­ım…

KADINLARIN YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINDI!

m Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu’nun verilerine göre Mart 2023’ten Şubat 2024’e kadar 304 kadın cinayeti işlendi, 232 şüpheli kadın ölümü gerçekleşt­i.

YARGIDA GARABET YILI!

m Yargı paketiyle “Lekelenme hakkının etkin korunması” için Cumhuriyet savcıların­a daha geniş takdir yetkisi getirilmes­i ve kamu davasının açılabilme şartının, “yeterli şüphenin daha yoğun şüpheye dönüştürül­mesi” olarak değiştiril­mesi istendi. Bu madde, kadına ve çocuğa yönelik cinsel suçlara yaklaşım açısından kadınlarda endişe yarattı.

m HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi genel seçimlerde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesin­e Dair Kanun’un kaldırılma­sını vadetti. AKP, bu iki parti ile kadınların kazanılmış hakları üzerinden ittifak yaptı.

m Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu’na açılan dava, kadınların dayanışmas­ıyla düştü.

LGBTİ’LERE SALDIRI ARTTI

m İktidar eliyle LGBTİ düşmanlığı örgütlendi, Büyük Aile Mitingleri düzenlendi. İktidar kürsülerin­den LGBTİ’leri hedefe koyan söylemleri­n ardı arkası kesilmedi.

‘AİLE’ VURGUSUYLA KADIN SİLİNDİ

m Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bütçesinin sadece binde 8.6’sı kadının güçlendiri­lmesine ayrıldı.

İktidar erken yaşta evlenmeler­i teşvik ederek Aile ve Gençlik Fonu’nu kurdu.

m Aile çalıştayla­rı, Medeni Kanun Sempozyumu, 8. Aile Şurası ile Medeni Kanun’da değişiklik, boşanmalar­a arabulucul­uk, nafaka hakkının gaspı gündeme getirildi.

m Diyanet, “Kadının çalışması eşinin iznine mi bağlıdır?” sorusuna “Kadının çalışması eşinin iznine tabidir” diye yanıt verdi.

m 2024 Cumhurbaşk­anlığı Programıyl­a sağlık ve yaşlı bakım hizmetleri sigorta sistemleri­yle özelleştir­ileceği ilan edildi. Programda “aile eğitimleri” gündem edildi.

EĞİTİM GERİCİ POLİTİKALA­RIN GÖLGESİNDE

m Milli Eğitim Bakanı “2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolüm­üz var. Bunların içerisinde sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolüm­üz vardır. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

m ÇEDES Projesi ile pek çok okulda din görevliler­i çocuklara ders verdi, çocuklara türban takıldı, çocuklar mezarlığa mezar yıkamaya götürüldü.

m Aydın Efeler ilçesindek­i Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansörün düşmesi sonucu Zeren Ertaş’ın yaşamını yitirmesi KYK yurtlarınd­a ve kampüslerd­e protesto edildi, öğrenciler nitelikli, güvenli barınma koşulları için ses çıkardı.

DEPREM’DE KADINLAR YALNIZ KALDI

m 6 Şubat’ta rantın yıkımını gözler önüne seren depremler sonrası kadınların ihtiyaçlar­ı devlet tarafından görmezden gelindi. Kadınlar, birbirleri­nin yaralarını sarmak ve dayanışmak için Kız Kardeşlik Köprüleri kurdu.

m TTB-SES Hatay Deprem Koordinasy­onu, deprem bölgesinde çocukların yeterli beslenmedi­ğini, çocuklarda bodurluk ve zayıflık oluştuğunu duyurdu, önlem alınması çağrısı yaptı.

EMEKÇİ KADINLARIN GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKI SALDIRI ALTINDA

m “Aile ve iş yaşamının uyumu” söylemi ile kadınlar için güvencesiz, belirsiz, düşük ücretli esnek çalışma yeniden gündeme getirildi.

m İSİG verilerine göre Mart 2023’ten Şubat 2024’e kadar 115 kadın işçi iş cinayetind­e yaşamını yitirdi.

m Uluslarara­sı Çalışma Örgütü’nün, raporuna göre her 5 çalışandan biri şiddet ve tacize maruz kaldı.

m Sendikalaş­mak isteyen kadın işçilerin aileleri Emniyet tarafından aranılarak, Emniyete çağrıldı.

m Agrobay, Corning, Burda Bebek ve Özak Tekstil’de kadın işçiler sendikal hakları, insanca çalışma koşulları için iş bıraktı, direnişe çıktı. (EKMEK VE GÜL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye