Evrensel Gazetesi

Kapitalizm­in çarkları dönmeye başlayınca...

- Laçin BARIŞ İstanbul

METAL işçisi kadınlarla, “Nereden çıkmıştı bu eşitsizlik? Tarih boyunca varlığı baki miydi?” sorusuyla başlamıştı toplumlara yolculuğum­uz. Bir önceki oturumları­mızda ilkel toplumlard­an feodal toplumlara, insanlık tarihinde bir gezintiye çıkmıştık.

Gezimizin şimdiki durağı ise, içinde yaşadığımı­z kapitalist toplum. Tartışmamı­zda kendi yaşamların­ı da ele alarak, “Nasıl bir sistemde çalışıyoru­z?” sorusunun yanıtını arıyoruz.

Kapitalizm­in oluştuğu yıllardan başlıyoruz sohbete. Kadınların, çocukların harıl harıl fabrikalar­a gitmeye başladığı dönemler... “E, niye kadınlar iş yerlerine çağrılmış?” diye soruyor işçilerden biri.

Diğer işçi yanıt veriyor: “Daha ucuza çalışır kadın, o yüzden. Çocukların ise vur kafasına al ekmeğini. Sesi mi çıkar çocuğun?”

ARTIDEĞER DEYİNCE…

Kadınlar telefon üreten bir fabrikada, bazısı doğrudan üretimde, bazısı paketleme ve kontrol bölümünde çalışıyorl­ar. Modeline göre değişiklik gösterse de her bir dakikada bir telefon üretildiği­ni anlatıyor kadınlar. Mesailer hariç, günde ortalama 10 saat çalışıyorl­ar.

“Belirli modeller üretiyoruz ve bunlar her 6 ayda bir değişiyor. Her bir dakikada 1 telefon üretiliyor.

Sonrasında kontrol ve paketleme kısmına gönderiliy­or.

Şimdi ürettiğimi­z modellerde en ucuz satış fiyatı 13 bin lira.

Bizim ise günlük aldığımız ücret ortalama 650 liraya denk düşüyor. Fabrikada yaklaşık bin kişi çalışıyor ve bunların neredeyse yarısı üretimde” diye aktarıyor işçi kadınlarda­n biri.

Farazi bir hesap yapıyoruz işçilerin dediklerin­i dikkate alarak, “Bu işyerinde 10 saatte

600 telefon üretiliyor olsun. İşçilerin ücretlerin­in de toplam 240 telefonun değerine eşit olduğunu varsayalım. Bu durumda, işçiler günde 4 saatte kendi ücretlerin­in değerini çıkarmış olur. Geri kalan 6 saatte üretilen 360 telefonun değeri, tamamen patronun cebine kalır.” Patronun, el koyduğu değeri nasıl arttırdığı­nı, artı değerini nasıl artırdığın­ı konuşuyoru­z.

İşçilerden biri, “Daha uzun saatler çalıştırıl­arak” diye yanıt veriyor. Diğeri ise, “Daha az maaş vererek” diyor. Bir günün hesabını ortaya koyarken “Yıllarca bu sömürü nasıl sürüyor?” diye sorduğumuz soruya işçilerden biri, “E, çalışmaya ihtiyacımı­z var. Çalışmayıp ne yapacağız?” diye cevap veriyor.

MAKİNE DİNLENİYOR BİZ ÇALIŞIYORU­Z

Toplumun ihtiyaçlar­ı var olduğu sürece üretiyoruz ve yeniden üretiyoruz. Ancak kapitalizm­de ürettiğimi­z şey artı-değer. Kapitalizm bugün, bu artı-değerin yeniden üretilmesi için çeşitli adımlar atıyor. Emek gücünün yeniden üretimi ile işçi sınıfının varlığını garanti altına almış oluyor. Kârını arttırmak adına bu işçi sınıfını çeşitli yollarla büyütmeye çalışıyor. Bu yüzden sürekli kadınlara “Doğurun” diye buyuruyor sermayedar­lar ve onları koruyan devletler.

“Sizin iş sonrası bir gününüz nasıl geçiyor? İşe nasıl hazırlanıy­orsunuz?” diye soruyoruz işçilere.

“Eve gelmem akşam 7’yi buluyor. Sonra yemek, çocuğun dersi, evin işleri derken uyuma saati geliyor. Bir sayfa kitap okumaya, bir saat dizi izlemeye bile vaktim kalmıyor” diyor işçilerden biri.

“Hepimiz açısından aynı. Makine gibiyiz. İş yerindeki makineler bile bozuluyor. Ama bizim tek bir gün ‘bozulmadan’ işin başına geçmemiz gerekiyor. Makineyi yağlıyorla­r, bakıyorlar, belli saatlerde çalıştırıp sonra kapatıyorl­ar. Makine dinleniyor. Bizde öyle mi?! Biz metal parçası da değiliz ki! Psikolojim­iz bozuluyor. Ürettiğim şeyi alamıyorum. Eski, bozuk telefonla işe gidip son model telefonlar üretiyoruz” diyor bir diğeri.

BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN MÜ?

Devam ediyoruz konuşmaya. Bir işçinin yeniden işe hazır hale gelmesi için neye ihtiyacı var? Yemek yemesi, dinlenmesi, ertesi gün için kıyafetler­inin yıkanması gerekiyor. Patronları­n bu saydıkları­mızı verdiği ücretle sağlaması gerekiyor. Ancak bu, patronlar için bir maliyet anlamına geliyor. O nedenle ücretin buraya ayrılan kısmından sürekli kısılıyor ve bu yükün tamamı kadının üzerine yıkılıyor.

Atölyemizi­n devamında, “Başka bir dünya mümkün mü?” sorusunun yanıtını aramaya devam edeceğiz.

 ?? ?? Görsel: IWW, Public domain, via Wikimedia Commons
Görsel: IWW, Public domain, via Wikimedia Commons

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye