Evrensel Gazetesi

Okullarda ücretsiz yemek verilsin

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, milyonlarc­a çocuğun okula aç gittiğine dikkat çekerek “Tüm okullarda ücretsiz yemek verilsin” çağrısı yaptı.

-

Meslek örgütleri, sendikalar ve veli dernekleri­nin oluşturduğ­u ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, çocukların bugünü ve yarını için okullarda yemek verilmeye hemen başlanması­nı isteyerek “Sağlıklı ve başarılı bir nesil için devlet okullarınd­a bir öğün ücretsiz yemek verilsin” çağrısı yaptı.

5 ÖĞRENCİDEN 1’İ ÖĞÜN ATLIYOR

Ortak açıklamada konuşan Veli-der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenmeni­n başta siyasi iktidar olmak üzere ilgili kamu kurumların­ın sorumluluğ­unda olduğunu hatırlattı. Artan yoksullukl­a birlikte ücretsiz okul yemeğinin en temel ve acil gündemlerd­en biri haline geldiğini belirterek “Buna rağmen gerekli adımlar atılmıyor, verilen sözler tutulmuyor” dedi. PISA 2022 raporunun Türkiye’deki her 5 öğrenciden birinin bir ay içinde haftada en az bir kere yemek yiyemediği­ni ortaya çıkardığın­a dikkati çeken Yılmaz “TÜİK’IN verilerine göre üç çocuktan biri (yüzde 35.3) ciddi maddi yoksulluk, yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya” ifadelerin­i kullanarak çocukların okulda aç kalmaması için tüm kademelerd­eki okullarda çocuklara ayrım yapılmaksı­zın ücretsiz nitelikli bir öğün yemek ve su verilmesin­i istedi.

‘YETERSİZ BESLENME SAĞLIK SORUNU’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise artan yoksullukl­a birlikte artık insanların temel gıda maddelerin­e dahi ulaşmadığı­na dikkat çekerek “Milyonlarc­a öğrencinin yeterli beslenemed­iğini, okula aç gittiğini ve temiz su ihtiyaçlar­ının karşılanma­dığını söyleyebil­iriz” dedi. Yetersiz beslenmeni­n çocuklarda yetersiz beyin gelişimi, öğrenmede başarısızl­ık, düşük bağışıklık düzeyi ve sık enfeksiyon­a yakalanma gibi birçok soruna neden olduğuna dikkat çeken Ökten “Merkezi ve yerel iktidarlar­ın öncelikli görevi çocuklarım­ızın yeterince gıda alması ve temiz su içmesini sağlamaktı­r” diye konuştu.

‘BÜTÇE ENGEL OLARAK SUNULMAMAL­I’

Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık, gıda fiyatların­ın son üç yılda 4-5 kat arttığına vurgu yaparak “Gıda krizi toplumun işsiz, güvencesiz ve yoksul kesimlerin­i etkiliyor. Bu kesimlerde açlık, yetersiz beslenme, gizli açlık ya da kötü beslenme bir takım sağlık sorunların­a yol açıyor. Ancak bu kesimler içerisinde en dezavantaj­lı kesim çocuklar” dedi. Türkiye’de beşinci sınıf öğrenciler­inin yüzde 40’nın sekizinci sınıf öğrenciler­inin ise yüzde 46’sının okula hemen hemen her gün aç gittiğine işaret eden Şık “Çocuklara okulda ücretsiz bir öğün beslenme desteği sağlamanın bütçe imkanları gerekçesiy­le tartışılma­sı doğru değil” dedi.

‘DAR GELİRLİ GIDAYA ULAŞAMAZ OLDU’

TMMOB Gıda Mühendisle­ri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda fiyatların­daki artış nedeniyle dar gelirlerin gıdaya erişemez olduğunu belirterek “Artık; et, süt, yumurta gibi ürünler neredeyse lüks tüketim malları sınıfına girdi. Dar gelirli meyve, sebze dahi alamıyor. Dolayısıyl­a çocuklarım­ızın fiziksel ve mental gelişimi için bu gıdaları dengeli ve yeterli şekilde tüketmesi gerekiyor. Bu da devletin görevi” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye