Evrensel Gazetesi

Bu maden durdurulma­lı

CHP HEYETİ İLİÇ’TE:

-

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) heyeti maden faciasının yaşandığı Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni bölgesini ziyaret etti. Chp’nin Sağlık Politikala­rından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, halen 9 ca - nın toprak altında olduğunu hatırlatar­ak “Burada yaşanan bir kaza değil suçtur. Çünkü göz göre göre kapasite artırımlar­ı yapılarak, bu suça meydan verilmişti­r. Bu normal bir toprak kayması değil” dedi.

FACİAYA DAVET ÇIKARILDI

Yüksek eğimli bir bölgeye kapasite artımlarıy­la milyonlarc­a ton atığın yığılmasıy­la facianın meydana geldiğini dile getiren Şahbaz “Burada sadece siyanür değil ağır metal kirlenmesi var. Ağır metal kirlenmesi de kalp-damar, akciğer ve nörolojik hastalıkla­ra neden olacak” dedi. Madenin Karasu’ya birkaç yüz metre mesafede kurulduğun­a dikkat çeken Şahbaz “2020’de Tarım ve Orman bakanlığın­ın DSİ ile birlikte bu bölgenin su havzası olmadığı ve bu nedenle de kapasite artırımını­n yapılabile­ceği yönünde raporu var. 1. derece deprem bölgesinde ve akarsuya yakın bir yerde madenin işletilmes­i faciaya davetiye çıkarmıştı­r. Ve bunun önümüzdeki süreçte olmayacağı­nın garantisi yoktur” diye konuştu.

BÜTÜN ÇEVRE KİRLENECEK

Bu madenler açılırken, halk sağlığı üzerine etki değerlendi­rme çalışmalar­ının da yapılması gerektiğin­i dile getiren Şahbaz “Buradaki proje çevre ve halk sağlığına olumsuz etkileri göz ardı edilerek yapılmıştı­r. Biz diyoruz ki, 1. derece deprem bölgesine ve akarsu havzasına ve suyun kenarındak­i bu dik yamaçlı madene ruhsat verilmiş. Burada çevrenin etkilenmem­esi mümkün değildir. Madenin durdurulma­sını ve bu atıkların güvenli bir bölgeye taşınmasın­ı istiyoruz” dedi. Madenin sadece İliç’in değil Basra Körfezi’ne kadar ve Fırat Nehri’nin geçtiği, beslendiği bütün ovaların ve yaşam alanlarını­n, milyonlarc­a insanın yaşadığı şehirlerim­izin problemi olduğuna vurgu yapan Şahbaz “Bu maden ikinci bir Çernobil’dir” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: CHP Basın bülteni
Fotoğraf: CHP Basın bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye