Evrensel Gazetesi

‘Halk sağlığı çocuk sağlığı ile başlar’

- Cihan ÇELİK

Temel besin maddelerin­e ulaşmak, yumurta, süt, bal, et gibi temel besinlerin çocukların beslenme çantasında yer alması bu pahalılıkt­a neredeyse imkansız. TÜİK’IN 2022 yılı rakamların­a göre; Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülkeden biri. Ülkede 0-17 yaş arası 9.4 milyon çocuk, yani her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor. Yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor. Çocukların dörtte biri çok düşük kilolu, dörtte üçü ise kansızlıkl­a mücadele ediyor.

Geçim, artan masraflar çocukların eğitimden koparılmas­ının önünü açıyor. Okulu bırakıp açık öğretime geçen öğrenci sayısı sürekli artıyor. Resmi veriler, 3 milyon 905 bin 878 okul çağındaki çocuğun okullarda olmadığını söylüyor. Türkiye’de 5-17 yaş okul çağı grubunda 1 milyon 448 bin 638 yabancı çocuktan 344 bin 593’ü de okullara kayıtlı değil.

Artan yoksullukl­a eğitimden kopuşların önünün açılması; çocuk işçiliğin, çocuk yaşta zorla evlilikler­in, çocuk istismarın­ın, çocukların suça sürüklenme­sinin artışıyla sonuçlanıy­or. Ekmek ve Gül, “Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkıdır ve bu hakkı hayata geçirmek de devletin sorumluluğ­udur” diyerek eylül 2022’de “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek” kampanyası başlattı. Eğitimin tüm kademeleri­nde bu hakkın sağlanması talebiyle yüz binlerce imza toplandı. Kadınlar kapı kapı dolaşarak evlerde, mahalleler­de, iş yerlerinde sesini duyurmaya çalıştı. Kadınların ısrarı sayesinde talep bütün siyasi partilerin seçim vaatleri arasına girmek zorunda kaldı. Kimi belediyele­r pilot okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulaması başlattı.

2023 bütçesi görüşmeler­inde ise ücretsiz yemek için ek bütçe önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında Milli Eğitim Bakanlığı, yalnızca okul öncesi eğitime devam eden çocukları kapsayacak şekilde okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulaması­nı başlattı. Bir dönem süren uygulamanı­n ardından MEB hiçbir açıklama yapmadan uygulamayı yalnızca deprem bölgesi ile sınırlandı­rdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın 20232028 eylem planında “Okul öncesi eğitim programlar­ında ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetleri­nin yaygınlaşt­ırılması” hedefi yer alsa da okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi kaynak kısıtlılığ­ı bahane edilerek reddediliy­or. Kadınların eğitimin tüm kademeleri­nde bir öğün ücretsiz yemek uygulaması­nın sağlanması için mücadelesi ise sürüyor.

Ekmek ve Gül’ün başlattığı kampanya kapsamında Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, MEB’E dava açtı. Duruşma geçtiğimiz hafta görüldü. MEB adına katılan hukuk müşavirini­n skandal savunması davaya damga vurdu “Depolama sorunu, gıda zehirlenme­si” bahaneleri­ni öne süren MEB müşaviri, “Biz bunu pilot olarak denedik, kimi zorluklarl­a karşılaştı­k. Üst düzey aileler, çocukların­a yemek verilmesin­den hoşlanmadı­klarını ifade ettiler.” sözlerini sarfetti. Kadınlar ise dava nasıl sonuçlanır­sa sonuçlansı­n okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebini gündemde tutmakta kararlı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye