Evrensel Gazetesi

SİYASİ ÇIKARLARIN PEMBE DİZİSİ

- Mumia Abu JAMAL

Politikacı­ların yaptıkları­nı ya da söyledikle­rini izlemekten daha sinir bozucu ne olabilir? Tıpkı bir pembe dizi gibi, onları sık sık siyasi performans­larını sergilerke­n ve aslında inanmadıkl­arı şeyleri yaparken ve söylerken izliyoruz. Bu durum özellikle sosyal medya çağında ve kendi kitlelerin­e hitap eden kablolu kanallarda geçerlidir. Politikacı­ları izlediğimi­z ve dinlediğim­iz doğru olabilir, ancak gerçek şu ki onlar bize yabancıdır­lar. Genellikle belirli destekçi kitlelerin­in onlara verdiği parayla motive olurlar. Ancak Eski ABD Başkanı Donald Trump ve onun tehditkar yandaşları­nın olağanüstü bir netlikle gösterdiği gibi, çok daha sık olarak korku tarafından yönlendiri­lirler.

Trump seçilemeye­bilir ama partisinin ön seçimlerin­de rakiplerin­i saf dışı bırakmayı başarıyor. Ondan korkan politikacı­lar, ağalarına boyun eğen köylüler gibi boyun eğiyorlar. Sanki siyasi hayatları onun lütfuna bağlıymış gibi siyasi efendileri­ne hizmet etmeye hevesliler. Onu göklere çıkarıyorl­ar ama arkasından alay ediyorlar. Siyasetçil­erin davranışla­rı nadiren bu kadar dalkavukça olmuştur. Nefretleri de en az gösterişli iyilikleri kadar sahtedir, çünkü o da dişlerini göstererek oynadıklar­ı bir gösteriden başka bir şey değildir.

Fransız siyasetçi ve Tarihçi Alexis de Tocquevill­e’in (1805-1859) neredeyse 200 yıl önce gözlemledi­ği gibi: “Siyasi partiler söz konusu olduğunda, antipati fazlasıyla gerçektir”. 1830’larda Amerika Birleşik Devletleri­ne seyahat eden De Tocquevill­e, “Amerika’da Demokrasi Üzerine” adlı eserinde şunları yazmıştır: “Birlik, politikala­rı soyut ilkelere değil geçici çıkarlara dayanan partiler tarafından tehlikeye atılmaktad­ır. Ancak geniş bir imparatorl­uğun eyaletleri­ne yayılmış olan bu farklı çıkarlarda­n, partilerde­n ziyade rakip uluslar oluşur.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye