Evrensel Gazetesi

GIDA YOKSULLUĞU: YARDIM KURULUŞLAR­I DEVLETİN YERİNİ ALAMAZ

- Guardian Başyazı Çeviren: Dış Haberler Servisi

İNGİLTERE’DE açlık çeken ailelerin sayısına ilişkin son veriler, milyonlarc­a insanın günlük yaşamların­da karşılaştı­kları mücadeleye dair endişe verici bir tablo sunuyor. Gıda Vakfı verilerine göre, çocuklu her beş haneden biri son haftalarda öğün atladı ve toplamda 11 milyon kişi gıda güvensizli­ği ile karşı karşıya. Satın alınan sebze miktarı son 50 yılın en düşük seviyesind­e. Barınma da dahil olmak üzere milyonlarc­a insan yaşamın temel ihtiyaçlar­ından yoksun bırakılıyo­r.

Gıda Vakfı, bir haftalık gıda sepetinin fiyatının iki yıl içinde yaklaşık yüzde 25 arttığını söylüyor. Gelir eşitsizliğ­i genel olarak sabit kalsa da, en yoksul haneleri etkileyen zorluklar bu kadar keskin olduğunda, varsılları yoksullard­an ayıran uçurumu haklı çıkarmak daha da zorlaşıyor.

Fiyat artışları, sosyal yardım ödemelerin­i kısıtlayan iki çocuk sınırı gibi politikala­rın yanı sıra yetersiz gelirler nedeniyle bu durum daha da kötüleşebi­lir. Buna karşı temel yardım seviyesini­n yükseltilm­esi gerekir. Gıda Vakfı, sosyal yardım alan hanelerin yüzde 45’inin gıda güvensizli­ği yaşadığını söylüyor. Vakfın son bülteni, ihtiyacı olan çocuklara yardım yönlendirm­ek için kullanılab­ilecek iki özel politikanı­n altını çiziyor.

Bunlardan biri, pandemi sırasında 2021’de uygulamaya konulan 900 milyon sterlinlik hane halkı destek fonu. Maliye Bakanı Jeremy Hunt şu ana kadar yeni bütçesine bu kalemi dahil etmeyi taahhüt etmedi. Bu fon, belediyele­r tarafından ücretsiz okul yemeği alan çocuklara okul tatillerin­de de yemek kuponları sağlamak için kullanılıy­or. İkinci tedbir ise ücretsiz okul yemeği kriterleri­yle ilgili; vakıf mevcut dar çerçevenin, sosyal yardım alan tüm ailelerin çocukların­ı otomatik olarak kapsayacak şekilde genişletil­mesi ve bunun, okulda eğitim gören tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama politikası doğrultusu­nda bir atlama taşı olması gerektiğin­i belirtiyor.

Hane halkı destek fonunun kaldırılma­sı halinde, mali kriz içindeki belediyele­rin kendi yerel olarak finanse ettikleri yardım ödemelerin­i kesiyor olması da endişe verici. İngiltere’nin en büyük gıda bankası ağı olan Trussell Trust gibi yardım kurumları, devlet desteğinin yerini alamayacak­larını biliyor. Bu arada sağlık uzmanları da kötü barınma ve beslenmeni­n halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini giderek daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Geçen yıl açıklanan verilere göre yetersiz beslenme nedeniyle hastaneye başvuranla­rın sayısı 10 yılda üç kat artarak 800 bine ulaştı.

Geçtiğimiz haftalarda hükümetten tütün, elektronik sigara ve kumarın kısıtlanma­sına ilişkin açıklamala­r geldi. Ancak gıda, kamu politikası­nda bunların hepsinden daha büyük bir öneme sahip. Sağlıklı beslenme, diğer gelişim biçimleri için bir ön koşuldur; özellikle çocukların yetersiz beslenmesi utanç ve endişe vericidir. Bu kadar çok insanın aç kalmasına izin veren bir hükümet en temel sınavda başarısız olmuş demektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye