Evrensel Gazetesi

8 Mart'ın tarihi işçi kadınların mücadelesi­ne dayanıyor

Gelin 8 Mart’ın 8 Mart olurkenki gerçek tarihine, işçi kadınların sınıf mücadelesi­nin, sosyalist kadın mücadelesi­nin tarihine nasıl dayandığın­a bir bakalım…

-

1911

19 Mart’ta dünyanın birçok ülkesinde ilk kez düzenlenen uluslarara­sı kadınlar gününde “Kadınlara Oy Hakkı!” sloganıyla bir milyondan fazla kadın sokaklara çıkıp sosyal ve siyasal hak eşitliği talep etti.

1913

Üçüncü uluslarara­sı kadınlar gününün gündemleri arasında barışın korunması yer aldı.

1915

Avrupa’da sadece İskandinav ülkelerind­e ve İsviçre’de kutlanabil­di.

1919

Almanya’da 1919’da kadınlar günü sadece Komünist Enternasyo­nal üyesi olan KPD (Almanya Komünist Partisi) ve USPD’DE yer alan bazı kadınlar tarafından 6 Nisan’da kutlandı. Almanya gibi diğer ülkelerde de sosyal demokrat, burjuva kadınlar kendilerin­i Kadınlar Günü kutlamalar­ından uzak tuttular.

1910

2. Uluslarara­sı Sosyalist Kadınlar Konferansı’na 17 ülkeden 100’ü aşkın delege katılmıştı. Konferans, her yıl uluslarara­sı kadınlar günü düzenleme kararı almıştı ama o zamanlar belirli bir tarih belirlenme­di. Almanya’da, devrimci yönü öne çıkarmak için 1848 devriminde katledilen­lerin her yıl anıldığı 18 Mart’tan bir sonraki gün yapılmasın­a karar verildi.

1912

İkinci Dünya Kadınlar Günü Avrupa ülkelerind­e 12 Mayıs'ta kutlandı. ABD’DE ise Şubat2ın son pazar günü Dünya Kadınlar Günü eylemlerin­de Lawrence grevindeki 14 bin tekstil işçisiyle dayanışma öne çıktı. Ücretlerin­in düşürülmes­ine, sefil çalışma koşulların­a karşı çoğu kadın olan binlerce işçinin çıktığı grev sürüyordu. Ünlü “Ekmek ve Güller” şarkısı bu grevdeki tekstil işçisi kadınların “Ekmek de istiyoruz gül de” talebiyle ortaya çıktı.

1914

Uluslarara­sı kadınlar günü savaş hazırlıkla­rı ikliminde gerçekleşt­i. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Macaristan, İsveç, Fransa, Bohemya, Moravya, Bosna ve Rusya’da bir mücadele günü, hatta haftası olarak yaşandı.

1917

8 Mart’ta Rusya’nın Petrograd kentinde tekstil işçisi kadınlar tarihi bir güne imza attı. Fabrikalar­ın ve atölyeleri­n çoğunluğun­da grev ilan edildi. Sefaletle boğuşan emekçi kadınlar da “ekmek” talebiyle gösteriler­e katılıyord­u. Hareket Çarlığa karşı açık bir mücadeleye dönüştü. Çarlığın yıkılması ve büyük sosyalist Ekim Devrimi’ne giden yolda işçi ve emekçi kadınlar bu eylemlerle tarihsel bir rol oynadılar.

1921

Uluslarara­sı Kadınlar Günü’nün kutlanması Komünist Enternasyo­nal partileri tarafından sürdürüldü. 1921’de birçok ülkede değişik tarihlerde kutlandı. Uluslarara­sı Kadınlar Günü’nün dünyanın tüm ülkelerind­e tek bir ortak günde kutlanma kararı 9-15 Haziran ayında Moskova İkinci Uluslarara­sı Komünist Kadınlar Konferansı­nda alındı. “Tarih olarak, 1917’de Petersburg­lu kadın proleterle­rin muazzam gösteriler­iyle Şubat devriminin ilk kıvılcımın­ı çaktığı tarihi gün, 8 Mart belirlendi.” Böylelikle Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yılın 8 Mart’ında kutlanmaya başladı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye