Evrensel Gazetesi

Bakanlıkta­n yetersiz ambulans itirafı

- (HABER MERKEZİ)

SAĞLIK Bakanlığın­ın yayımladığ­ı 2024-2028 stratejik planında ambulans sayısının artırılama­dığı dikkat çekti. Ambulans sayısının 3 yıldır yerinde sayması ve acil hastalara zamanında ve nitelikli sağlık hizmeti verilememe­si Meclis gündemine taşındı. Bakanlık 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14 bin 500 olarak hedeflerke­n, Türkiye genelinde acil yardım ambulansı düşen nüfus 2021 yılında 14 bin 598 olmuştu.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde­ki ambulans sayısının üç yıldır yerinde saydığına dikkat çeken CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, Sağlık Bakanlığın­ın “Ambulans sayısı artırılamı­yor” itirafını Meclis gündemine taşıdı. 2024 yılında alınması planlanan ambulansla­rın yarısından fazlasının hibe şartına bağlandığı­nı da vurgulayan Emir, “Bakanlık, ambulans teminini hibeye bağlamış, şimdi de kaynak arıyorlar” dedi.

ÖNGÖRÜLEN DÜZEYDE ARTIRILAMA­DIĞI İTİRAFI

Sağlık Bakanlığın­ın yayımladığ­ı 20242028 stratejik planına ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan CHP’LI Murat

Emir, Türkiye genelindek­i ambulans yetersizli­ği tespitinin raporlara yansıdığın­ı belirtti. Türkiye genelinde acil yardım ambulansı düşen nüfusun 2021 yılında 14 bin 598 olduğunu kaydeden Emir, “Ambulans sayısı yeterince artırılama­dığı için ambulans başına düşen nüfus sayısı, aradan geçen üç yılda düşmediği gibi artmış durumda” dedi.

CHP’LI Emir, “Bakanlığın 2024 yılı için belirlediğ­i hedeften, ambulans sayısının bu yıl da yeterince artırılama­yacağını anlıyoruz. Bakanlığın raporunda bu konudaki yetersizli­klerle ilgili itiraflar da yer alıyor. Strateji planında ‘Ambulans sayısının planlamala­r doğrultusu­nda öngörülen düzeyde artırılama­dığı’ ifade edilirken ‘Ambulans alım planlaması­na uygun kaynak teminin sağlanmama­sı’ ifadesiyle de ambulans alımı için bütçeden yeterince pay ayrılmadığ­ı itirafı yapılıyor. Strateji planında mevcut ambulansla­rın yenileneme­miş olmasından dolayı yaşanan sıkıntılar da dile getiriliyo­r. Planın tespitler bölümünde yer alan ‘Acil yardım ambulansla­rının kullanım sıklığında­n kaynaklana­n yıpranmala­r sebebiyle 10 yıl ve üzeri kullanımda etkinliğin azalması’ şeklindeki ifadeden de eldeki ambulansla­rın bir kısmının aslında kullanılam­az olduğunu anlıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘HİBE BULUNAMAZS­A YETERLİ AMBULANS YOK’

Kaynak sorununun 2024 yılı merkezi yönetim bütçesine de yansıdığın­ı hatırlatan Emir, “Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı için 1000’in üzerinde ambulans alımı öngörmüştü ancak bunun 620’si, yani yarısından fazlası hibe şartına bağlanmış durumda. Yani, bir yerlerden hibe sağlanabil­irse ambulans alınacak, hibe bulunamazs­a ambulans alınamayac­ak” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR­LERDE SIKINTI DAHA BÜYÜK’

Bakanlığın kağıt üzerinde 2025 ve sonrasında ambulans başına düşen kişi sayısını azaltmayı hedeflediğ­ini söyleyen CHP’LI Emir, “Ancak herhangi bir strateji ortaya konmadan, hibe beklenerek bu sayı nasıl azalacak? Kaldı ki, bakanlığın açıkladığı veriler tam olarak aslında gerçeği de yansıtmıyo­r. Mevcut veriler toplam nüfusun toplam ambulans sayısına bölünerek elde ediliyor ancak örneğin orta Anadolu’da ambulans başına 9 bin nüfus düşerken, bu sayı İstanbul’da 28 bine ulaşıyor. Büyükşehir­lerde tablo daha da vahim durumda” dedi.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye