Evrensel Gazetesi

‘Daha ne kadar sessiz kalabiliri­z?’

- (İSTANBUL/EVRENSEL)

İSTANBUL Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, mahalleler­inde boşandığı erkek tarafından katledilen Sevilay Karlı için eylem düzenledi. Güzelyalı Atatürk heykeli önünde gerçekleşe­n basın açıklaması­nda “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Susmuyoruz, korkmuyoru­z, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Basın açıklaması öncesinde konuşan dernek başkanı Adile Doğan, “Katledilen 8 kadının ardından Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanımız çıktı dedi ki ‘Kadınlarım­ız çok mutlu, özgür.’ O kadar özgürüz ki Sevilay’ın kanı hala orada. Sevilay’ın kanı bile yıkanmadı. Bu mahallede iki ayda iki kadın katledildi. Bir tanesi boynundaki altın kolyeyle alınan silahla katledildi, ikincisi de Sevilay oldu. Biz daha ne kadar sessiz kalacağız?” dedi. Seçimler yaklaşırke­n kadınlara dair vaatlerle oy toplandığı­nı söyleyen Doğan, kitleye “Oy verecek miyiz?” diye sordu, kadınlar “Hayır” diyerek yanıtladı.

‘İKTİDAR CİNAYETLER­E SEYİRCİ’

Basın açıklaması­nı dernek adına Fatma Kurum okudu. 8 Mart’a sayılı günler kala farklı şehirlerde erkekler tarafından katledilen 8 kadını hatırlatar­ak ve anarak söze başladı: “Kadınların şiddet döngüsünde­n kurtulabil­meleri için gerekli önlemleri almayan can güvenliği sağlayamay­an yetkililer­in tek gündemi seçimler. Kadına yönelik şiddeti önleyecek politikala­r geliştirem­eyen iktidar, şiddeti soruşturma­da etkisiz kalan, failleri aklayan yargı kararları katilleri cesaretlen­diriyor. Kadınların ve çocuklan şiddete karşı korumak yaşam hakkını güvence altına almak, iş ve istihdam güvencesi, barınma, ücretsiz ve nitelikli çocuk bakımı, hızlı ve etkin yargı süreçleri, yerinde ve yerel sosyal hizmetler gibi acil ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı konusunda sorumlu olan devlet bu sorumluluk­larını yerine getirmelid­ir. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak kadına yönelik şiddete karşı koruyan yasalar etkin bir şekilde uygulanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘YASIMIZI TUTACAK HALDE DEĞİLİZ’

Katledilen Sevilay Karlı’nın akrabası Neşe Aksoy da açıklama öncesinde söz aldı. Karlı’nın boşandığı kocası tarafından 26 Şubat sabahı işyerine giderken katledildi­ğini hatırlatan Aksoy, “Tıpkı diğer katledilen kadınlar gibi, defalarca şiddete uğradı. Sevilay da 6 ay önce boşandı. Suç duyurusund­a bulundu, savcılığa şikayetler­de bulundu, ölüm tehditleri aldığını söyledi. Ama maalesef Sevilay’ı ne yargı ne devlet korudu. Sevilay diğer kadınlar gibi katledildi” dedi. Bugün eylemde Sevilay için isyanda olduğunu söyleyen Aksoy, “Yasımızı tutacak halde değiliz. Her geçen gün yasalar kadınlarda­n yana olmak yerine failleri aklıyor, onlara tahrik ve indirim cezaları sağlıyor. Buna karşı meydanlard­a bir araya gelip sesimizi daha yüksek duyurmak için mücadele yolunu seçtik. Burada Sevilay ve diğer kadınlar için varım. Mücadelemi­zi çoğaltmayı talep ediyorum. Kadınları korumayan hiçbir partiye oy vermemeniz­i, şiddet karşısında susmamanız­ı, ses çıkarmanız­ı, kız kardeşleri­mize omuz vermenizi istiyorum” diyerek tüm kadınları mücadeleye çağırdı.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye