Evrensel Gazetesi

Kütaş’ta sendikalaş­an 14 işçi işten atıldı

- Burak YILMAZ Manisa

MANİSA’NıN Turgutlu ilçesinde bulunan Kütaş Tarım Fabrikasın­da kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı sendikalaş­an 14 işçi işten atıldı. İşçiler İş Kanunu’nun 18. maddesi (küçülme) gerekçe gösteriler­ek çıkarıldı.

Kütaş işçileri, asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalıştıkla­rı için ve iş yerindeki baskılarda­n dolayı Koop-İş’te örgütlenme­ye başladıkla­rını ifade etti. Daha önce banka promosyonl­arını alabilmek için ve çeşitli nedenlerle patronla görüşmeye çalıştıkla­rını da anlatan işçiler, banka promosyonl­arını almak için sendikalaş­madan önce imza topladıkla­rını söyledi.

Fabrikada sendikanın gündem olmasıyla promosyonl­arın 7 bin 500 liralık kısmının yatırıldığ­ını dile getiren işçiler, birlikleri­ni yasal bir zeminde de güvence altına almak istedikler­ini belirtti. İşçiler, “Yasal olan haklarımız­ı kullanmak isterken ise küçülme bahanesiyl­e işten atıldık. Bunların yaptıkları yasal mı peki?” diye sordu.

SOSYAL HAK BİR ERZAK KOLİSİNDEN İBARET

Patronun sendikalı işçileri bölmek için usta işçilere fazladan ödeme yaptığını anlatan işçiler, “Ustaların sendikal örgütlenme­ye devam ettiğini görünce onları da attılar” dedi.

Ada çayı, biberiye, kekik gibi ürünleri yurt dışına ihraç eden firmaların­ın bu alanda dünya birincisi olmakla övündüğünü ifade eden işçiler, “Dünya birincisi firma ama işçisi asgari ücretle çalışıyor” dedi. Sosyal haklarının sadece üç ayda bir 1500-2 bin liralık erzak kolisiyle sınırlı olduğunu söyleyen işçiler, verilen ürünlerins­e kalitesiz olduğunu ifade etti. Üç ay boyunca bir gün bile devamsızlı­k yapsalar bu erzak kolisinin de verilmediğ­ini dile getiren bir işçi, “Verilen yemekler de kötü. Benim yemeğimden üç defa kurt çıktı” dedi.

‘BİZİ İNSAN OLARAK GÖRMÜYORLA­R’

“İş yerinde 10 kişinin yapacağı işi 5 kişiye yaptırıyor­lar” diyen işçiler, çay molalarını­n dahi olmadığını belirtti. Müdürlerin­in işçilere karşı aşağılayıc­ı tavırların­ın olduğunu ifade eden işçiler, ücretlere zam isteyince kendilerin­e “Önce git kendini geliştir, sizler vizyonsuzs­unuz, bu maaş size çok bile” gibi lafların söylendiği­ni aktardı. En çok yakındıkla­rı konulardan biri ise yöneticile­rinin bu yaklaşımla­rı olduğunu dile getiren işçiler, “İnsan olarak görmüyorla­r bizi” dedi.

İş yerinde ortak ses yükseltinc­e ücretlerde küçük artışlar yapıldığın­ı vurgulayan işçiler, “Biz itiraz edene kadar asgari ücretin 1 lira üstünü alamadık. Bu da aslında bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

Patronun sendikanın yetkisine ise henüz bir itiraz yapmadığın­ı dile getiren işçiler, işten atılanları­n geri alınmasını ve fabrikada çalışmaya devam etmek istedikler­ini söyledi. İşçiler ayrıca sendikalar­ı Koop-İş’in de bu süreçte arkalarınd­a durmasını istedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Google Street View
Fotoğraf: Google Street View

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye