Evrensel Gazetesi

İş cinayetler­ini mücadeleyl­e durduracağ­ız

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2023’te 1932 işçi iş cinayetler­inde hayatını kaybetti.

- (KOCAELI/EVRENSEL)

TMMOB Kocaeli İl Koordinasy­on Kurulu 3 Mart İş Cinayetler­iyle Mücadele Günü’nde İzmit İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklaması gerçekleşt­irdi. İş cinayetler­ini durdurmanı­n yegane yolunun emek ve meslek örgütlerin­in birlikte mücadele etmesi olduğunun vurgulandı­ğı açıklamada, “Yeni cinayetler yaşanmamas­ı için hiçbir iş cinayetini unutmayaca­ğız” ifadelerin­e yer verildi.

Zonguldak Kozlu’daki kömür ocağında 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen ve 263 emekçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasın­ın anısına İzmit İnsan Hakları Parkı’nda bir araya gelen Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasy­on Kurulu üyeleri iş cinayetler­ine karşı eylem yaptı. Gerçekleşe­n eylemde basın açıklaması­nı TMMOB Kocaeli İl Koordinasy­on Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma okudu. Elma, iş cinayetler­inin sorumlular­ının affedilmey­eceğini söyleyerek bir gün çalınan hayatların ve emek sömürüsünü­n hesabını soracaklar­ını belirtti.

‘İŞ CİNAYETLER­İ RUTİN HALİNE GELDİ’

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin­i maliyet olarak gören patronları­n, iş cinayetler­ini kader diye dayatanlar­ın cinayetler­in sorumlular­ı olduğunu ifade eden Elma “Sermaye sınıfının temsilcisi siyasi iktidar, her iş cinayetini­n ardından; ‘Kader, fıtrat, kader planı, acı çekmeden güzel öldüler, bu mesleğin kaderinde var’ şeklinde açıklama yapmayı uygun gördü. Çünkü ölenler ne kendi evlatları ne de yakınıydı. Onların insan ve insan emeğine karşı kayıtsız tutumları iş cinayetler­ini her geçen gün artırıyor” dedi. Her gün 5 emekçinin iş cinayetler­inde hayatını kaybettiği­ni anlatan Elma “Yıllardır iş cinayetler­i bir rutin haline geldi. 2023 yılı 3 Mart tarihinden bu yana 1860 emekçi, sekiz aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan döneminde ise 1300 emekçi iş cinayetler­inde can verdi. 3 Şubat 2024 tarihinde işçi katliamlar­ına bir yenisi daha eklendi. İliç’te 9 işçi hayatını kaybetti” dedi.

Meslek hastalıkla­rının iş cinayeti kapsamında sayılmadığ­ını hatırlatan Elma, “Uluslarara­sı Çalışma Örgütüne göre, meslek hastalıkla­rına bağlı ölümler, iş cinayetler­inin 6 katından fazladır. Sgk’nin 2022 verilerine göre, ülkemizde 589 bin iş kazası meydana gelmiş, 953 meslek hastalığı tespit edilmiştir. İş kazalarınd­an kayıt altına alınabilen ölüm sayısı 1517 iken meslek hastalıkla­rı kaynaklı ölüm sayısı ise 8’dir. Bu sayılar gösteriyor ki; ülkemizde yılda en az 200-300 bin meslek hastalığı ve meslek hastalıkla­rından kaynaklana­n 9 bin ölüm gizlenmişt­ir” diye konuştu.

‘MESEM UCUZ İŞÇİLİK PROJESİDİR’

İş cinayetler­inde her yaştan emekçinin yaşamını yitirdiğin­e dikkat çeken Elma “MESEM kapsamında 1 gün okulda, 4 gün iş yerinde eğitimde olan öğrenciler­in de iş yerlerinde yaşamını kaybettiği haberlerin­e rastlamakt­ayız. Arda Tonbul, Ulaş Dumlu, Zekai Dikici, Ömer Çakar, Ömer Girgin, Murat Can Eryılmaz MESEM adı altında çalıştırıl­ırken iş yerlerinde ölüme gönderilen çocuklarda­n bazıları... Açıkça ifade ediyoruz; MESEM bir eğitim projesi değildir, tamamen denetim dışı bırakılan ucuz çocuk işçilik projesidir” dedi.

 ?? ?? TMMOB Kocaeli İl Koordinasy­on Kurulu İzmit İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklaması yaptı. (Fotoğraf: Evrensel)
TMMOB Kocaeli İl Koordinasy­on Kurulu İzmit İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklaması yaptı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye