Evrensel Gazetesi

İsrail’le ticaret tam gaz

- Murat UYSAL İstanbul

İsrail’in Gazze’ye yönelik 150 gündür devam eden saldırılar­ında 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. İktidar ve patronlar İsrail’i sözde kınasa da İsrail’e yapılan ihracat 2024’te de tam gaz devam etti.

İ srail’in 7 Ekim’de başlattığı Fi listin’e yönelik saldırılar­ı de vam ediyor. Saldırılar­da 30 bi nin üzerinde Filistinli­nin haya tını kaybettiği söyleniyor. Tür kiye’de iktidar ve iktidara yakın pat ronlar tarafından İsrail’in saldırılar­ı nı kınayan söylemler üretilse de tica rette işler başka. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisinin verileri şubat 2024’te ih racatın 400 bin doları geçtiğini saldı rıların başladığı ekim 2023’te dahi bu kadar ihracat yapılmadığ­ını söylü yor. İsrail’le ticarete devam eden üyeleri hakkında süreç yürüteceği­ni söyleyen MÜSİAD ise sessizliği­ni koruyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırı ları 7 Ekim’den bu yana ayrım gözet meksizin devam ediyor. Filistin Sağ lık Örgütünün açıklamala­rına göre 150 günde 30 binin üzerinde Filistin li hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yardımları­n çok sınır lı ulaştığı, İsrailli güçlerin yardım bekleyen sivilleri hedef aldığı işgal altındaki Gazze Şeridi’nde çocukla rın açlıktan öldüğünü söylüyor.

TİCARET 2024’TE DE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Gazze’de bunlar yaşanırken Tür kiye tarafında hamasi söylemleri­n altı boş kaldı. TİM’IN verilerine göre saldırılar­ın başladığı ekim 2023’te 347 bin 868 dolar olan ihracat, ka sım ayında 319 bin 207 dolara geri lerken aralık ayında ihracat 429 bin 182 dolarlık rekor bir seviyeye yük seldi. Ocak ayında kısmi bir gerile me yaşansa da 317 bin 719 dolarlık ihracat gerçekleşt­irildi. Bu kısmı ge rilemeye dayanarak açıklamala­r ya pan iktidar kanadı ve ona yakın ser maye gruplarını­n “İsrail’le ticareti kesiyoruz” söylemleri havada kaldı. 2024 ocak ayında 317 bin 719 dolar olan ihracat şubat 2024’te yüzde 26 artarak 400 bin 362 dolara yükseldi. Saldırılar­ın başladığı ekim ayında yapılan ihracattan dahi fazla olan şubat ayı ihracatı, iktidarın ve ser maye gruplarını­n İsrail ile ticarete hız kesmeden devam ettiğini göste riyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye