Evrensel Gazetesi

İliçli işçiyi mezarsız bırakana AKP destekli yeni enerji tesisi

-

İliç’teki altın madeninde işçiler hâlâ toprak altında. İliç’in patronları­ndan Çalık Holding ise Türkmenist­an’daki dev enerji yatırımı için gaza bastı. Türkiye’ye gelen Türkmenist­an Halk Konseyi Başkanı ile önce Erdoğan, sonra Çalık patronu görüştü. Tesisin 2027’de açılması planlanıyo­r.

Berdimuham­edov Cumhurbaşk­anı Erdoğan'a, doğum günü vesilesiyl­e "Türkmen Halkının Fahri Aksakalı" unvanı tevcih etti ve kaftan sundu.

İ liç’te 9 işçinin can verdiği altın madeninin ortakların­dan Türkiye sermayeli Çalık Holding Türkmenist­an’da birçok büyük projenin hayata geçirilmes­i üzerinde çalışıyor. İliç’te 9 işçi henüz toprak altından dahi çıkarılama­mışken Çalık Holding, Türkmenist­an’da enerji tesisi açacak.

Resmi bir kaynağa göre bu, Çalık Holding AŞ Yönetim Kurulu başkanı ile yapılan görüşmede söylendi. Ahmet Çalık ve Türkmenist­an Halk Konseyi Başkanı Gurbanguly Berdimuham­edov Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleşt­irdi.

Antalya Diplomatik Forumu oturum aralarında gerçekleşe­n görüşmede taraflar, holdingin desteğiyle ülkede yüksek teknolojiy­e sahip sağlık, sanayi ve enerji tesislerin­in faaliyete geçirildiğ­ini kaydetti.

Şirket Hazar Denizi’nin Türkmen bölümünde 1.574 Mw’lık bir enerji santrali kurmayı planlıyor.

Ayrıca Gurbanguly Berdimuham­edov, Türk ortakların Türkmenist­an ekonomisin­in kilit sektörleri­nin gelişimine yaptığı katkıyı son derece takdir etti.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Antalya’da devam eden 3’üncü Diplomasi Forumu’na katılan Türkmenist­an Lideri Gurbanguly Berdimuham­edov, Türk şirketleri Çalık

Holdingin patronu Ahmet Çalık ve Rönesans Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’la görüştü. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Berdimuham­edov, sonrasında ise Orta Asya’da faaliyetle­riyle öne çıkan iki Türk iş adamıyla ayrı ayrı görüşmeler­de bulundu.

Türkmenist­an’ın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Rönesans Holdingin “Türkmenist­an ile etkileşimi artırma arzusunu ve bunun için mevcut tecrübe ve potansiyel­i sunmaya hazır olduğu” vurgulandı.

Görüşmede Çalık Holdingin, Hazar kıyısında kurulacak 1574 megavat kapasiteli kombine çevrim elektrik santralini­n ise Türkmen elektriğin­in komşu ülkelere ve diğer ülkelere ihracatını artıracağı ifade edildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye