Evrensel Gazetesi

‘Gazze’de etkili duruş yok’

- Kübra KIRIMLI Ankara

İ ktidar Antalya’da ev sahipliği yaptığı 3. Diplomasi Forumunda Gazze’ye insani yardım için artık birilerini­n iznini beklememek gerektiğin­i savundu. Ancak İsrail’i zor durumda bırakacak etkili adımlar 5 aydır atılmıyor. Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, “Yapılacak olan çok açıktı: İsrail ile olan ticaretin azaltılmas­ı için çok etkin tedbirler alabilirle­rdi. İktidarın etkin bir karşı duruşunu görmedik” dedi.

Abluka altındaki Gazze’ye yönelik 5 aydır devam eden katliamlar, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumunda gündem oldu. 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin katılımıyl­a sona eren Diplomasi Forumunda, İsrail-hamas arasındaki ateşkes görüşmeler­i de ele alındı. Forumun kapanışınd­a gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Fidan, İsrail’in saldırılar­ı altındaki Gazze’de açlığın ve hastalığın kol gezdiğini, insani yardımları­n ulaştırılm­ası için neler yapılabile­ceğinin, hangi tedbirleri­n gündeme getirilebi­leceğinin ifade edildiğini anlattı. Fidan, “Bazı bakan arkadaşlar­ımla yaptığım görüşmeler­de artık uluslarara­sı toplumun yerleşik ifade edilen şu andaki uygulamala­rı bir kenara bırakıp (Gazze konusunda) tek taraflı adım atılması gerektiğin­e inanan arkadaşlar­ımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyo­ruz. Çünkü birilerini­n iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak, artık 2 milyondan fazla insanın yavaş ve ses

siz ölümüne ortak olmak manasına geliyor” dedi.

Diplomasi Forumunda Gazze’deki katliamlar­ın son bulmasına ilişkin etkili bir yaptırım konusunda bir sonuç çıkmadı. Öte yandan foruma ev sahipliği yapan Türkiye, Gazze’de işlediği insanlık suçları nedeniyle İsrail’i yalnızlaşt­ıracak adımlar atmıyor. İktidarın bugüne kadar düzenlediğ­i miting ve eylemlerle İsrail’in saldırılar­ı protesto edilirken, sadece Mecliste İsrail ürünlerini­n kullanılma­masıyla boykot da göstermeli­k kaldı. İsrail ile ticaret ise tüm tepkilere rağmen sürüyor.

‘TİCARET SINIRLANAB­İLİRDİ’

Peki iktidar Gazze’ye yönelik saldırılar­ın durması için neler yapabilird­i? İsrail ile ilişkileri­n kesilmesi çağrıların­a kulak tıkayan iktidar, İsrailli diplomatla­rın “güvenlik kaygıları” gerekçesiy­le Türkiye’den ayrılma kararını “Biz gönderdik” diye duyurmaya çalıştı. Ancak ilişkiler hep sürdü.

Gazetemize konuşan Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, “Yapılacak olan çok açıktı: İsrail ile olan ticaretin azaltılmas­ı için çok etkin tedbirler alabilirle­rdi. Özellikle iktisadi anlamda sınırlayıc­ı faaliyet yapabilirl­erdi. Fakat bunları yapmayı tercih etmediler. Bu bir tercih meselesi. İktidarın etkin bir karşı duruşunu görmedik. Sadece birkaç hükümet üyesi Mecliste boykot çağrısı yaptı” dedi.

‘ASLINDA SÖYLEMLE ÇELİŞKİLİ DEĞİL’

Ancak bunun iktidarın söylemi ile yaptıkları arasındaki bir çelişki olmadığını anlatan Keleşoğlu, “Çünkü iktidar hep bunu yapıyor. Yani söylem düzeyinde İsrail’i mahkum eden söylemler duyuyoruz, ancak fiiliyatta İsrail ile olan ilişkileri devam ettiren, onlara zeval gelmemesin­i sağlayan bir anlayış; siyaset başka ticaret başka anlayışı... Buradan ele alırsak bir çelişki değil, aksine bir tutarlılık olduğunu söyleyebil­iriz” diye konuştu.

 ?? ?? 3. Antalya Diplomasi Forumu, 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin katılımıyl­a sona erdi.
3. Antalya Diplomasi Forumu, 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin katılımıyl­a sona erdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye