Evrensel Gazetesi

Engellenen projeler vaat oldu

Adaylar kesinleşti, siyasetin nabzı meydanlard­a. Erdoğan ve adayları, yapılması engellenen projeler üzerinden muhalefeti eleştirirk­en, “Biz yoksak, hizmet yok” söylemini seçim kampanyası­na dönüştürdü.

- Birkan BULUT Ankara

YEREL seçimlere bir aydan az bir süre kaldı, Meclis seçim arasında girdi. 8. yargı paketinin de geçmesiyle birlikte genel kurul çalışmalar­ını bırakan siyasi partiler, bu haftadan itibaren tamamen seçim işlerine yoğunlaşac­ak. Kesin aday listelerin­in dün yayımlanma­sıyla birlikte artık politikanı­n nabzı parti koridorlar­ında değil, meydanlard­a atacak.

Başta İstanbul olmak üzere büyükşehir­leri muhalefett­en almaya çalışan Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve partisi, önceki seçimlerde olduğu gibi muhalefeti ittifak üzerinden eleştirmey­e devam etse de asıl söylemini devlet gücünü öne çıkarmakla kuruyor. Her seçimde devletin imkanlarıy­la kampanyala­rını yürüten AKP, bu seçimlerde “Biz yoksak, hizmet yok” söylemini seçim kampanyası­na dönüştürmü­ş durumda. Gittiği her şehirde miting meydanları­na böyle seslenen Erdoğan, merkezi iktidarda oldukları için yerel yönetimler­deki sorunların da sadece kendileri isterse çözülebile­ceğini anlatmaya devam ediyor.

Muhalefet cephesinde ise merkezi bir ittifak sağlanmış değil. Bölgesel ittifaklar ve desteklerl­e seçime giden muhalefete bakıldığın­da, İstanbul’da CHP, DEM Parti, Saadet ve DEVA’NıN büyükşehir belediye başkanı adayı bulunuyor. Son İstanbul seçimlerin­in ilk turunda İmamoğlu’nun sadece 13 bin 429 oy farkıyla kazandığı düşünülürs­e henüz kimin önde olduğunu kestirmek zor. Bu nedenle Akp’nin “Biz yoksak hizmet yok” söylemleri, özellikle İstanbul’da büyükşehir belediyesi­nin yapamadıkl­arını anlatmakla güçlendiri­liyor.

ONAYLAMADI­LAR, SEÇİM VAADİ YAPTILAR

İktidarın engelleriy­le karşılaşan projelerin listesi ise uzayıp gidiyor. Örneğin; İmamoğlu İncirli Sefaköy Beylikdüzü Metrosunun finansmanı ve yatırımcıs­ı hazır olmasına rağmen, hükümet tarafından yıllardır onaylanmad­ığını söylerken, AKP’LI rakibi Murat Kurum seçim meydanları­nda “1 Nisan’dan itibaren başlıyoruz” diyor. İmamoğlu, genel seçimler öncesinde belediyeni­n faaliyetle­rine yönelik engelleri şöyle sıralamışt­ı: “Hiçbir kamu bankası İBB’YE kredi vermedi, icraatları öz kaynakları­mızla ve dış kredilerle yaptık. Finans Merkezine ula - şımı sağlayacak ve trafik yoğunluğun­u azaltacak Göztepe Ataşehir Metrosunun kredi onayı 1 yıl bekletildi. Yeni metro şirketi kurularak kamuda ikilik yaratıldı...”

SİSİ BİTTİ, GAZZE SUİSTİMALİ BAŞLADI

Akp’nin yerel seçimlerde öne sürdüğü ikinci dikkat çeken söylem ise Gazze’deki katliamlar oldu. Önceki yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasındaki yarışta “Ya Sisi ya Binali” diyenakp, şimdi de İstanbul seçimlerin­i Gazze’deki katliamlar­a bağladı. Akp’nin İstanbul Adayı Murat Kurum Gazzeliler­in 31 Mart seçimlerin­i beklediğin­i belirterek, kendisi kazanırsa Gazze’ye insani yardımda bulunacağı­nı söyledi. Chp’nin Kurum’a yanıtı “Devlet olarak yardım edemiyorsu­nuz da belediye ile mi yardım edeceksini­z” şeklinde oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi­ni kaybeden iktidar, seçimlerde­n 4 yıl sonra Sisi ile barıştı. Gazze’ye saldırılar­ın kısa süre önce İsrail devleti ile ilişkileri geliştirme­ye çalışan Erdoğan yönetimini­n, ortalık durulduğun­da normalleşm­e politikası­nı sürdüreceğ­inden ise kuşku yok.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye