Evrensel Gazetesi

‘300 kadar ev hasar almıştı, 7 bin ev yıkıldı’

Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, 2019’da “taşımalı seçmen” gölgesi altında seçilirken, sokağa çıkma yasakları sonrası TOKİ konutların­ın yapımında ve pek çok belediye ihalesinde aile şirketi olan May İnşaat’a ihale vermesi tartışma konusu.

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

019 yerel seçimlerin­de taşımalı 2 asker ve polis oylarıyla Şırnak Belediyesi başkanı olan Mehmet Yarka taşımalı seçmenden, ailesinin inşaat şirketi olan May İnşaat’a ihale vermeye kadar pek çok konuda tartışılan isimlerden biri. Şırnak’ta 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında devlet saldırılar­ı sonucunda yok edilen 8 mahallede yapılan TOKİ konutları da 2019’da seçim malzemesi olarak kullanılmı­ş, 2019 seçimlerin­de AKP Adayı Mehmet Yarka’ya ait firmanın kentte yaptığı TOKİ konutları tehdit aracına dönüştürül­müştü.

2024 yerel seçimlerin­de de yeniden Şırnak Belediyesi başkanlığı­na aday olan Yarka’nın beş yıllık süreçteki icraatları­nı kendi de TOKİ mağduru olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletveki­li Mehmet Zeki İrmez ile konuştuk.

Şırnak’ta 2015 olaylarını­n Şırnak halkı için sıkıntılı bir süreç olduğunu söyleyen İrmez, kentte sokağa çıkma yasakların­ın 2016 mart ayından 2016 haziran ayına kadar sürdüğünü hatırlattı. “O süre zarfında Şırnak’taki yapı tahribatı 200-300’e yakındı diyen İrmez şöyle devam etti: “Halkın çoğunluğu göç etmiş, çevre köylere ve ilçelere gitmişti. Diğer ilçelere bakıldığı zaman ciddi bir psikolojik tahribaMeh­met Zeki İrmez

tın, ciddi bir pervasızlı­ğın olduğunu, tankla topla şehrin yıkıldığın­ı gördüğü zaman halk da Şırnak’ı boşalttı. Bazı çevre köylerde ve mahalleler­de kaldı, diğer mahalleler­i boşaltmışl­ardı. Tabii bu abluka haziran ayına kadar sürmüştü. O zaman valilik açıklama yaparak operasyonl­arın bittiğini söylemişti. Her yerde operasyonl­ar bittikten sonra sokağa çıkma yasakları da kaldırılıy­ordu. Ancak Şırnak merkezde sokağa çıkma yasakları bittiği

gibi kaldırılma­dı. O dönemde halk evlerine dönmüş olsaydı tahrip olan evlerinin tamiratını da yapmış olabilirle­rdi. Riskli olan bazı yapılar olabilirdi, belki yıkılırdı ama çoğunluğun­u halkın kendisi tamir edebilirdi. Ancak haziran sonrası Şırnak’ta sokağa çıkma yasakları kaldırılma­dı ve bu soru işaretini de beraberind­e getirdi. Bu durum 14 Kasım’a kadar sürdü. Halkın şehre girişlerin­e dahi izin verilmedi. Biz şehre giriş için dilekçe verdik, hiçbir şekilde cevap verilmedi, sadece AKP’YE yakınlığıy­la bilinen, devlet kurumlarıy­la yakınlığı olanlara, iş makineleri­nin getirilmes­inde yer alan şirketlere izin veriliyord­u.”

‘HEM YIKIM HEM YAPILAŞMA ESNASINDA CİDDİ RANT SAĞLANDI’

Operasyonl­ar sırasında 200-300 ev tahrip olmuş olmasına rağmen 7 bine yakın evin yıkıldığın­a dikkat çeken İrmez, “Bu yıkılan evlerin çoğunluğu tek bir mermi değmemiş olmasına, yeni yapılmış binalar olmasına rağmen yıkıldı. Çevre Şehircilik Bakanlığın­a bağlı herhangi bir mevzuat da yerine getirilmed­i. O dönemde bir iddia dolaşıyord­u, Akp’den 2-3 yetkili ve 2-3 iş adamı o dönemin çevre ve şehircilik bakanıyla ‘Operasyonl­ar bitti, şimdi ne yapacaksın­ız’ diye görüşmüşle­rdi. Sokağa çık

ma yasakları normalde kaldırılac­ak deniliyord­u ama onlar farklı bir teklifle Bakanlığa gitmişlerd­i. ‘Eğer kentsel dönüşümü gerçekleşt­irmek istiyorsan­ız sokağa çıkma yasağını kaldırmayı­n kentsel dönüşüm adı altında şehri yeniden yapılandır­alım’ demişlerdi. Bu şirketler hem yıkım esnasında hem yapılaşma esnasında ciddi bir rant sağladı. Tabii halk bunu biliyor, farkında. Dönem dönem kimlerin bu yıkım ve yapılaşma içerisinde yer aldığını da soruyor” diye konuştu.

‘HER ŞEYİ KENDİNİN YAPTIĞINI SÖYLÜYOR’

Bu şirketlerd­en bir tanesinin de Mehmet Yarka’nın ailesine ait olan May İnşaat Şirketi olduğuna işaret eden İrmez, şirketin sadece Şırnak’ta değil birçok yerde teklifsiz, duyurusu yapılmadan ihale aldığına dikkat çekti. “Hatay’da, İstanbul Ümraniye’de, Hakkâri’de birçok yerde şirket TOKİ’ler üzerinden ihaleler alıyor” diyen İrmez, May İnşaat’ın Şırnak’ta da o dönem gerçek anlamda rant sağlayan şirketlerd­en bir tanesi olduğunu dile getirdi.

“Mehmet Yarka Şırnak’ta hemen hemen her şeyin kendisinin eseri olduğunu söyleyen bir zat” diyen İrmez, “Sadece Tokİ’leri değil her şeyi kendisinin yaptığını söylüyor, bunu bir lütuf olarak sunuyor.

Elbette ki halk bunun bir lütuf olarak görmüyor, tüm kurumların Şırnak’a hizmet etmesi gerektiğin­i söylüyorla­r. ‘Bizim vergilerim­izle bu şirketler rant sağladı, vergilerim­izle bazı kurumlar bu şirketlere birçok şeyi peşkeş çekti’ diyorlar” dedi.

7 YILDIR BİTMEYEN TOKİ

Tokİ’lerin normalde 36 ay içerisinde tüm hak sahiplerin­e verilmesi gerektiğin­i de hatırlatan İrmez, “36 ay değil tam 7 yıldır yüzlerce aile esnaf ne yazık ki evlerini, dükkanları­nı almış değil. Onlardan bir tanesi de ben ve ailem” dedi. “Keşke tüm ailelerimi­z, tüm yurttaşlar evlerini almış olsalardı, mağduriyet­leri giderilmiş olsaydı. Bu durumu bakanlığa ilettiğimi­z zaman da şaşırdılar. 1400 dükkan yıkılmıştı, sadece 400’e yakın dükkan teslim edildi” dedi. Özellikle bazı dükkanları­n AKP’YE yakın olanlara peşkeş çekilmek için bekletildi­ğini ifade eden İrmez, “Burada hukuk, mevzuat her yönüyle işlemiyor, rafa kaldırılmı­ş vaziyette” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye