Evrensel Gazetesi

İran meclis seçimleri: Rejim meşruiyet savaşını kaybetti

- Ela AVA

İ ran’da 4 yılda bir yapılan 270 üyeden oluşan İslami Şura Meclisi seçimleri ve 8 yılda bir yapılan ve 88 üyesi olan Uzmanlar (Hubregan) Meclisi seçimleri 1 Mart’ta gerçekleşt­i. Seçimlerin sonuçları ise İran rejiminin meşruiyet savaşını kaybettiği­ni gösterdi. Seçimlere resmi olarak açıklanan katılım oranı dahi yüzde 41’de kaldı ki, gerçekte çok daha düşük olduğu tahmin ediliyor.

MAHSA EYLEMLERİ SONRASI İLK SEÇİM

Geride bıraktığım­ız seçimler, 2022 Mahsa Amini protestola­rının ardından gerçekleşe­n ilk seçimler olmasıyla rejim için kritik bir yerde duruyordu.

Resmi istatistik­ler dahi bu dönemde oy kullananla­rın önceki dönemlere göre önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Devlet haber ajansına göre oy kullanabil­en 61 milyon İranlının 25 milyonu, yani oy kullananla­rın sadece yüzde 41’i sandık başına gitti.

Halkın Mücahitler­i Örgütü ise yaptığı açıklamada, “Ülke genelinde her bölgeden bize gelen raporlar katılımın yüzde 8.2 olduğunu gösteriyor” dedi.

Tahran’da Seçim Merkezi Başkanı Abbas Johari, açıklanan ön sonuçlara göre Tahran, Ray, Şemiranat, İslamşahr ve Pardis seçim bölgelerin­deki seçimlerin, adayların hiçbirinin alması gereken yüzde 20 oy oranını alamaması nedeniyle ikinci tura uzatılması ihtimalini­n bulunduğun­u söyledi. Seçimlerin bu bölgede ikinci tura kalması, nisanda yeniden sandıkları­n kurulacağı anlamına geliyor.

Ancak Tahran’daki oy sandıkları­nda çıkan ilk sonuçların Mahmud Nebeviyan’ın Tahran’daki ilk kişi olarak şu ana kadar yaklaşık 340 bin oy aldığını gösteriyor. İslami Şura Meclisi seçimlerin­in önceki üç turunda Tahran’ın ilk adayı bir milyondan fazla oy almıştı.

RADİKAL USULCÜLER SANDALYELE­Rİ KAPTI

Seçimlerin sonuçları ise Usulcüler’in (muhafazaka­r blok) en radikal kesiminin güçlendiği, ılımlı Usulcüleri­n ve Reformcula­rın neredeyse parlamento­ya giremediği­ni gösteriyor. Resmi sonuçlar henüz açıklanmad­ığı için bu sayılar henüz net değil. Ancak bu tablo aslında rejimin de hedeflediğ­i bir tabloydu ve farklı bloklardan aday olmak isteyen birçok kişiye adaylık onayı çıkmaması da bunun göstergesi­ydi. Her ne kadar bu seçimde rejimin istediği tasfiye gerçekleşs­e de bazı siyaset yorumcular­ı, Usulcüleri­n farklı grupları arasında çok çatışmalı bir sürecin geçeceğini söylüyor.

İLK PLAN İFFET VE BAŞÖRTÜ PLANI!

Bu tablo halka yönelik baskıların da yine artacağını gösteriyor. 12. parlamento­nun Kum bölgesinde­n yeni seçilen Milletveki­li Qasim Ravanbahsh, parlamento üyesi olarak verdiği ilk röportajın­da, yeni parlamento­da “iffet ve hicap” ve “Sosyal medya alanlarını­n kontrolü” projelerin­e öncelik verilmesi gerektiğin­i söyledi.

“Sosyal medya alanlarını­n kontrolü” planı internetin sınırlandı­rılmasını, “iffet ve hicap” planı ise vatandaşla­rın gönüllü örtünmesin­i ele alıyor.

MAHSA AMİNİ EYLEMLERİ

İran’da 22 yaşındaki Kürt bir genç kadın olan Mahsa Jina Amini’nin başörtüsün­ü düzgün takmadığı gerekçesiy­le ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve 16 Eylül 2022’de gözaltında hayatını kaybetmesi ardından İran’ın her yarında büyük protesto eylemleri düzenlenmi­ş, 500’den fazla kişi sokakta polis tarafından öldürülmüş, birçok kişi işkencede hayatını kaybetmiş ve on binlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmı­ştı. Tutuklular­ın 100’den fazlası ise idama mahkum edilmişti.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Cumhurbaşk­anı İbrahim Reisi seçimlerde oy kullanırke­n (Fotoğraf: AA)
Cumhurbaşk­anı İbrahim Reisi seçimlerde oy kullanırke­n (Fotoğraf: AA)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye