Evrensel Gazetesi

Gazze’de 15 çocuk açlıktan öldü

-

150 gündür İsrail’in ağır saldırısı altındaki Gazze’de hava ve kara saldırılar­ında ölen Filistinli­lerin sayısı 30 bin 410’a yükselirke­n, birçok uluslarara­sı kuruluşun uyarısını yaptığı açlıktan ölümler de artmaya başladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı Gazze Şehrindeki Kamal Adwan Hastanesin­de 15 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzlukta­n öldüğünü duyurdu. Hastane İsrail’in saldırılar­ı, yakıt ve ilaç eksikliği nedeniyle aylardır hizmet veremiyord­u. Bakanlık, İsrail’in son 24 saat içinde gerçekleşt­irdiği “dokuz katliamda” ise 90 Filistinli­nin öldürüldüğ­ünü, 117 kişinin de yaralandığ­ını açıkladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar­ında ölenlerin sayısı 30 bin 410’a yükselirke­n, yaklaşık 71 bin 700 kişi de yaralandı.

DERHAL ATEŞKES!

Bu arada Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Başkanı Catherine Russell, Gazze’de “ölümcül” hale gelen yetersiz beslenmeyl­e karşı karşıya olan çocuklar için “her dakikanın önemli olduğunu” söyleyerek “derhal ateşkes” çağrısında bulundu. BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri de, İsrail’in 8 Ekim’den bu yana Filistinli­leri kasıtlı olarak aç bıraktığın­ı söyleyerek İsrail’e yaptırım uygulanmas­ı çağrısında bulundu. Fakhri, Twitter/x’te yaptığı paylaşımda “Bu rezaleti sona erdirmenin/ önlemenin tek yolu derhal ateşkes ilan etmektir” dedi.

İSRAİL’İN SOKMADIĞI ÜRÜNLER: ANESTEZİ VE KANSER İLAÇLARI

Cnn’nin iki düzineden fazla insani yardım kuruluşu ve hükümet yetkilisiy­le görüşülere­k yaptığı habere göre, İsraillile­r tarafından en sık reddedilen ürünler arasında anestezikl­er ve anestezi makineleri, oksijen tüpleri, vantilatör­ler ve su filtreleme sistemleri yer alıyor. Hurma, uyku tulumu, kanser tedavisi için ilaçlar, su arıtma tabletleri ve doğum kitleri gibi diğer ürünlerin de girişine izin verilmedi. Save the Children (Çocukları Kurtarın) Örgütü ABD Başkanı Janti Soeripto, “İnsani yardımı engellemek için konulan bariyerler­in seviyesine benzer bir şey daha önce hiç görülmemiş­ti” yorumu yaptı.

HAN YUNUS’TA SALDIRILAR

Bu arada Gazze’nin güneyindek­i Han Yunus kentinde İsrail saldırılar­ı sürüyor. El Cezire’den Hisham Zaqout, İsrail güçlerinin Hamad Şehri ve Han Yunus’taki El-karara kasabasını kuşatarak saldırmaya hazırlandı­ğını söyledi. Han Yunus cumartesiy­i pazara bağlayan gece boyunca ağır bombardıma­n altında kaldı, İsrail ordusu hava kuvvetleri­nin ve topçuların­ın “Bölgedeki operasyone­l başarıları yoğunlaştı­rmak” amacıyla altı dakika içinde 50 hedefi vurduğunu açıkladı.

YARDIM ARACI VURULDU

Öte yandan Aa’nın haberine göre Gazze Şeridi’nin orta kesimindek­i Deyr Belah kentinde dün İsrail ordusunun insani yardım aracının hedef alınması sonucu 9 kişi öldürüldü ve onlarcası yaralandı.

Bu arada dün AFP’YE konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, İsrail’in devam eden görüşmeler­de Filistinli grubun taleplerin­i kabul etmesi halinde Gazze’de “24 ila 48 saat içinde” ateşkes sağlanabil­eceğini söyledi. Ancak, İsrail basını, Hamas’ın serbest bırakılaca­k esirlerin listesini vermediği gerekçesiy­le İsrail yönetimini­n Mısır’daki heyetini görüşmeler­den çektiğini açıkladı. Gazetemizi­n baskıya girdiği dakikalard­a müzakerele­re dair yeni bir açıklama yapılmamış­tı. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Açlık nedeniyle hastaneye kaldırılan çok sayıda Filistinli çocuk var. (Fotoğraf: AA)
Açlık nedeniyle hastaneye kaldırılan çok sayıda Filistinli çocuk var. (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye