Evrensel Gazetesi

Bölünmüş Libya, savaştaki Sudan’a ara bulucu oldu

- Yusuf ERTAŞ

Arap basını, yıllardır bölünmüşlü­kle boğuşan Libya’nın, aylardır iç savaşla boğuşan Sudan’daki krizde ara buluculuk yapmaya çalışmasın­ı gündeme taşıdı. Yine Gazze’de, yüzlerce yardım kamyonu Refah kapısında beklerken Mısır, Ürdün ve BAE’YE ait uçakların bölgeye havadan gıda paketleri atması öne çıkan diğer bir gündem maddesi oldu. Her iki olay da bir ironi olarak değerlendi­rildi.

BUSHNELL’İN EYLEMİ: GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM

Arap basını, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliamlar­la bağlantılı olarak yaşanan iki olayı gündeme taşıdı. İlki, bir Amerikan askerinin Abd’deki İsrail elçilik binasının önünde Gazze katliamını protesto etmek için üzerine benzin dökerek kendini yakması.

BAE merkezli Al Halic Yazarı Miftah Şuaib “Kendini yakarak ölmek ABD askerleri arasında eşi benzeri olmayan bir protesto. Bir askerin kampta intihar etmesi ya da arkadaşlar­ını vurduktan sonra kendini öldürmesi yaygın bir durumdur. Ancak yayımlanan görüntüler­e göre, bir askerin üniforması­nı giymesi, silahsız olması, üzerine yanıcı bir madde dökmesi ve halka açık bir yerde kendini yakması daha önce görülmemiş bir şey. Bushnell’in eylemi, kurumunun Gazze’ye yönelik suç savaşında İsrail’e verdiği açık destekten dolayı duyduğu büyük pişmanlık ve suçluluk duygusunun bir ifadesi olabilir” yorumunu yaptı.

GIDA YÜKLÜ KAMYONLAR REFAH KAPISINDA BEKLETİLİR­KEN…

Diğeri ise üçü Ürdün, diğerleri Birleşik Arap Emirlikler­i, Mısır ve Fransız askeri C-130’ları olmak üzere gıda malzemesi yüklü altı uçağın ABD tarafından Gazze’ye gönderilme­siydi. Refah kapısında binlerce yardım tırı bekletilir­ken, Mısır, Ürdün ve BAE’YE ait uçaklardan çok az miktarda gıda paketlerin­in Gazze’ye atılmasını­n Arap ülkelerini­n aczini ortaya koyduğuna vurgu yapıldı. Rai Al Youm Yazarı Abdulbari Atwan, “Bir kısmı uzun bekleyiş nedeniyle son kullanma tarihleri geçen yüz binlerce ton gıda ve tıbbi malzeme taşıyan insani yardım yüklü 2 bin

300’den fazla kamyon kapalı Refah Sınır Kapısı’nın önünde beklediği bir dönemde bu gösterişli hava indirmesin­e başvurulma­sına” dikkat çekti. Atwan, bu girişimi, “Bir yandan bu yapay Arap resmi çaresizliğ­i ve diğer yandan İsrail’in kanlı küstahlığı karşısında halklarını­n öfkesini hafifletme­k için başarısız bir girişim olarak daha fazla aşağılama, küçük düşürme ve hatta sömürme anlamına gelmektedi­r” diye değerlendi­rdi.

BÖLÜNMÜŞ LİBYA SUDAN SAVAŞINDA ARA BULUCU

Libya, uzun süre ülkeyi yöneten Albay Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilip öldürülmes­inden bu yana siyasi kaos içinde. Ülkede iki meclis ve iki hükümet var. O tarihten bu yana ülke çatışmalar­ın içinde debeleniyo­r. Şimdi bu bölünmüş vaziyettek­i ve her türlü ara bulucu girişime rağmen bir türlü birleşemey­en Libya’daki bir taraf, Sudan’da ara bulucu olacak. Birlik hükümeti resmi olarak açıklamasa da Sudan’ın Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfetta­h Burhan’ı destekliyo­r. Hafter ise Hemedti olarak tanınan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo’yu destekliyo­r. Al Arabi Al Cedid gazetesind­e Usame Ali, “Kendi ülkesinde şiddetli bir çatışmanın ortasında kalan bir hükümetin, kendi ülkesindek­ine benzer bir duruma ne gibi çözümler sunabilece­ği sorusu hâlâ yanıt bekliyor” tespitini yapıyor ve sosyal medya kullanıcıl­arının “Bu hükümetin kendisine ve kendi ülkesindek­i çatışma durumuna odaklanmas­ı daha iyi olmaz mı?” dediklerin­i aktarıyor. Usame Ali “Trablus girişimi, Sudan’daki çatışmanın her iki tarafının da rızasıyla ateşkes dayatmak için arkasında uluslarara­sı bir fikir birliği ile Sudan’da uzun süreli çatışmalar­ın durdurulma­sı için yeni bir başlık mı olacak?” diyerek bu girişimin arkasında uluslarara­sı ve bölgesel güçlerin olduğuna işaret ediyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye