Evrensel Gazetesi

SUDAN TRABLUS’TA... NEDEN ŞİMDİ?

- Usame ALİ Al Arabi Al Cedid

LIBYA Ulusal Birlik Hükümeti (GNU), Sudan’daki çatışmanın tarafları arasında ara buluculuk yapma ya çalıştığın­ı resmi olarak açıklamadı, ancak geçtiği miz pazartesi günü Sudan Egemenlik Konseyi Baş kanı Abdülfetta­h Burhan’ı ağırlaması ve ardından Hızlı Destek Güçleri Başkanı Muhammed Hamdan Dagalo’yu (Hemedti) konuk edecek olması bunu açıkça gösteriyor.

Ancak, kendi ülkesinde şiddetli bir çatışmanın ortasında kalan bir hükümetin, kendi ülkesindek­ine benzer bir duruma ne gibi çözümler sunabilece­ği sorusu hâlâ yanıt bekliyor. Sosyal medya üzerinden bir takipçinin “Bu hükümetin kendisine ve kendi ül kesindeki çatışma durumuna odaklanmas­ı daha iyi olmaz mı?” sözleri sosyal medya platformla­rında di le getirilen pek çok soruyu özetliyor.

Trablus’taki hükümetin Sudan’daki çatışmanın herhangi bir tarafının yanında yer alan net bir tutum açıklamadı­ğı doğrudur. Ancak Burhan’ı ağırlaması, Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı sıfatını taşıyan mevkidaşı Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Manafi tarafından törenle karşılanma­sı ve ardından

Manafi’nin Burhan ile düzenlediğ­i ortak basın toplan tısında iki ülke arasında daha önce varılan anlaşma ların aktif hale getirildiğ­ini açıklaması, Burhan’ın egemenliği­nin ve konseyinin meşruiyeti­nin tanındığı nı göstermekt­edir.

Libya ve Sudan’daki krizler birbirine benzemek tedir ve Libya’da zorlu müzakerele­r sonucunda ateş kes sağlanmışt­ır. Bu müzakerele­rin siyasi ortaklık inancından kaynaklanm­adığı, Trablus’ta bir buçuk yıldır devam eden savaşın sonuçların­ın dayattığı ve başta Türkiye ve Rusya olmak üzere dışarıdan mü dahale eden askeri güçlerin dengesi nedeniyle hâlâ devam ettiği bilinmekte­dir.

Trablus girişimi, Sudan’daki çatışmanın her iki ta rafının da rızasıyla ateşkes dayatmak için arkasında uluslarara­sı bir fikir birliği ile Sudan’da uzun süreli çatışmalar­ın durdurulma­sı için yeni bir başlık mı ola cak?

Özellikle de Burhan’ın, Hafter’e yakın olan ve Haf ter’in politikala­rına ters düşecek ya da en azından durumunu tehdit edecek ve onun Sudan’daki olay larla ilişkisini ortaya çıkaracak bir tutum almayacak olan Duqlo’nun kendisinde­n sonra Trablus’u ziyaret edeceğini çok iyi bilmesine rağmen bu daveti kabul etmesi, durumun böyle olduğunun bir işaretidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye