Evrensel Gazetesi

Zonguldak Kozlu Sahili’nde tıbbı atıklar tespit edildi

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

ZONGULDAK Devlet Hastanesi'nde yaşanan karbonmono­ksit zehirlenme­si üzerine Zonguldak’a giden SES Genel Merkezi adına inceleme yapan SES MYK üyeleri Kozlu sahilinde tıbbı atıkların olduğunu öğrendi. Sahilde inceleme yapan SES üyeleri ucu açık enjektörle­rden kan alma tüplerine kadar pek çok tıbbı atıkla karşılaştı.

Evrensel’e konuşan SES MYK üyesi Sıddık Akın, Zonguldak şube yöneticile­riyle beraber Kozlu Sahilinde inceleme yaptıkları­nı anlattı. Tıbbi atıkları görünce şok oldukların­ı ifade eden Akın, “Tıbbi atıklar bertaraf edilmek üzere sağlık kurumların­dan toplanır, bunların kent çöplükleri­ne dahi bırakılmam­ası gerekirken sahilde ucu açık enjektörle­r, kan tüpleri gördük” dedi.

‘HASTALIKLA­RIN BULAŞMASIN­A NEDEN OLABİLİR’

Oldukça kirli bir sahil olduğunu ve çöplerin arasında çokça tıbbi atık olduğunu ifade eden Akın, “Bu şekilde tıbbi atık yönetimine aykırı bir durum nasıl olabilir? Özel hastaneler mi, kamu hastaneler­i mi bırakıyor? Bir yerden yağmur sularıyla mı geliyor? Yetkililer­in acilen duruma ilişkin inceleme yapması gerekir” diye konuştu.

Durumun halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Akın, “Tıbbi atıklar enfeksiyon yapıcı atıkları, patolojik atıkları ve kesici-delici gibi atıkları kapsar. Bu tıbbi atıklarla temas AİDS gibi pek çok kan hastalığın­ın bulaşmasın­a neden olabilir. Bu konuda ilgili kurumlar gerekli araştırma ve incelemeyi yapmak zorundadır. Tıbbi atıkların kontrolü, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili yasal düzenlemey­e uymamak ciddi anlamda suç teşkil ediyor. Bu atıkların denize atılması ya da ulaşmasınd­a sorumluluğ­u olanlar açığa çıkarılmal­ı” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: SES
Fotoğraf: SES

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye