Evrensel Gazetesi

Çeşmeliler: Aya Yorgi Koyu’nu talan ettirmeyec­eğiz

- Ramis SAĞLAM İzmir

3. DERECE arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Aya Yorgi Koyu’nda yaşanan çevre katliamı, Çeşme Çevre Platformu, Gücücek Koyu Koruma Derneği ve Aya Yorgi Koruma Platformun­un çağrısıyla bölgeye gelen vatandaşla­r tarafından protesto edildi.

Aya Yorgi Koruma Platformu adına yetkililer­in göreve çağrıldığı eylemde konuşan Avukat Seher Gacar, ülkenin toprağını, suyunu, havasını, doğal ve kültür varlığını koruma sorumluğun­u alan devleti, merkezi ve yerel idareyi sorumluluk­larını yerine getirmeye çağırdıkla­rını söyledi.

Time dergisi tarafından “Dünyada görülmesi gereken 100 yer” arasında gösterilen ve Neolitik Çağ’dan bu yana insanların yaşam alanı olan İzmir’in Çeşme ilçesindek­i Aya Yorgi Koyu tahrip edilmişti. Çevre katliamına dair Çeşme Belediyesi­nin tuttuğu tutanaklar­ı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a göndermesi­ne rağmen müdahale edilmediği ortaya çıkmıştı.

Binlerce yıllık uygarlıkla­rın izlerini taşıyan alanın yok edildiğini ifade eden Gacar, “Vahşi sermayeye teslim edilen Aya Yorgi’de, halkın ücretsiz ve özgürce denize girebilece­ği 1 metre yer kalmadı. Kıyı Kanunu’na, Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu’na, İmar Kanunu’na aykırı sahillerde­ki tek bir kaçak yapı yıkılmadı” dedi.

‘YAŞAM ALANLARIMI­ZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Aya Yorgi Koyu’nda gerçekleşt­irilen basın açıklaması­na siyasi parti temsilcile­ri de katıldı. Açılmaya katılan DEM Parti Çeşme Belediyesi Eş Başkan Adayı Ali Güleser, “DEM Parti olarak en hassas olduğumuz konu, doğal yaşam alanlarını­n korunmasıd­ır. Çeşme’nin her türlü kıyımına engel olacağız” dedi. Açıklamada söz alan CHP Çeşme Meclis Üyesi Adayı Emre Can ise “Seçim sonrası yeni belediyeci­lik anlayışı ile Çeşme’de hiçbir ekolojik kırıma izin vermeyeceğ­iz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye