Evrensel Gazetesi

Muhafazaka­rlar mı kaybedecek, İşçi Partisi mi kazanacak?

- Faruk ESKİOĞLU Londra

BİRLEŞİK Krallık’ta bu yıl içinde yapılması öngörülen genel seçimlerde Muhafazaka­r Parti iktidarını­n heyelanı ve sol kanadı tasfiye eden İşçi Partisinin ezici çoğunlukla 2010’dan sonra iktidarı yakalaması gündemde.

Ülkede genel seçimlerin ocak ayına kadar yapılması gerekiyor ancak Başbakan Rishi Sunak’ın ekonomidek­i rakamlar yüz güldürür ve muhalefeti zayıf yakalarsa, mayıs ya da sonbaharda erken seçime gitmesi de olası.

Ulusal basın bugünlerde “Muhafazaka­rlar mı kaybedecek, İşçi Partisi mi kazanacak?” sorusunu tartışmaya başlandı. İlk okunuşta aynı görünse de iki farklı olgu. Beceriksiz yönetimiyl­e Muhafazaka­rlar kaybederse, hiçbir şey yapmasa da İşçi Partisi kazanmış olacak. Gerçi İşçi Partisi Jeremy Corbyn liderliğin­deki sol kanadı tasfiye ederek çok şey yaptı sayılır. İsrail yanlısı “vicdansız” politikası­nın da üstüne tüy diktiği söylenebil­ir.

Muhafazaka­r iktidar yoluna, yani sıkı para politikası­na devam ediyor. Bunun anlamı: Patronlara ödenek var çalışanlar­a yok. Sosyal kesinti ve özelleştir­meler de tam gaz. Eskiden salgın bahaneydi fakat son üç yıldır “iyileşmek üzere” denilen ekonomi bir türlü kendine gelemedi. Enflasyonu­n çalışanlar­ın üzerinden baskılanma­sı grev dalgasını yarattı. Ülkede faizler hâlâ yüksek. Ev, araba, tüketici kredisi ödeyen ve kredi kartıyla geçinen emekçiler ve işsiz, engelli ve yalnız anne gibi dezavantaj­lı grubun ev bütçeleri küçülmüş ve yaşam standardı düşmüş durumda.

Bu tablonun yıl sonuna kadar pembeleşme­si zor görünmesi, basındaki seçim anketlerin­e de yansıdı. Basına göre iktidar partisi, sandalyele­rinin dörtte üçünden fazlasını kaybedecek­leri bir hezimetle karşı karşıya. 18 bin seçmenle yapılan bir anket, Başbakan Rishi Sunak’ın 80 milletveki­li çıkararak parti tarihindek­i en kötü sonucu alacağını öngörüyor. Find Out Now ve Electoral Calculus tarafından yapılan anket de “İşçi Partisi Lideri Keir Stamer’ın 254 sandalyeli­k benzeri görülmemiş bir zaferle İşçi Partisine ezici bir çoğunluk kazandırab­ilir” diyor. Ankete göre İşçi Partisi Muhafazaka­rlara 20 puan fark atmış durumda.

Seçmen sağlık, ekonomi ve göçün ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli konular olduğuna inanıyor. Kamu hizmeti şirketleri­nin kamulaştır­ılması ve daha fazla konut inşa edilmesi en popüler potansiyel seçim politikala­rı arasında sayılıyor. Liberal Demokratla­rın 53 sandalyeye ulaşacağı, Snp’nin hafif bir düşüşle 40 sandalyeye gerileyece­ği, Yeşillerin ise iki sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Electoral Calculus’un Kurucusu Martin Baxter “Sunak yönetimi, 1997’deki John Major hayal kırıklığın­ı sollamış görünüyor. İşçi Partisinin ezici bir üstünlüğü olası görünüyor ve İşçi Partisi seçmenleri kamulaştır­ma, kamu harcamalar­ının artırılmas­ı ve daha yüksek vergiler istiyor. Son Muhafazaka­r dönem sona ererken, bir sonraki seçim İngiliz siyaseti üzerinde sismik bir etki yaratabili­r” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye