Evrensel Gazetesi

Akademide savaş propaganda­sı

- TOBB ETÜ öğrencisi

Her hak ve özgürlük arayışımız­a engel olmak için bütün sahteliğiy­le üniversite­lerin “politik tarafsızlı­ğını” savunanlar, üniversite­leri iktidarın şoven propaganda aracı haline getiriyorl­ar. Daha önce, 2023’te Kayseri Üniversite­sinde “Ermeni meselesi üzerine” başlığıyla konuşan Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde yine aynı başlık ile TOBB Etü’deydi.

Bu konferansı­n amaçlarını sorgulama - dan önce şu soruyu soralım: Eski Asker, Eski Bakan Hulusi Akar’ın bir eğitim kurumunda konferans düzenleme yetkisi nereden geliyor? NATO’YA sağladığı “sıra dışı katkılar” nedeniyle aldığı 4 liyakat lejyonu madalyası mı ona tarih hakkında konuşma yetkisi vermekte yoksa iktidar milletveki­lliği mi onu akademisye­n ve öğrenciler­e ders vermeye layık kılıyor? Akademi bir pazara ve iktidarın propaganda aracına dönüştürül­üyor. Akar’ın tek konuşmacı olarak yer aldığı bu konferans hiçbir akademik kaygı ve gaye de gütmemekte. Konferansı­n asıl amacının milliyetçi propaganda ve düşmanlık yaratmak olduğu oldukça barizdi ve Akar da bu gayeyi gizlemeye yeltenmeme­kteydi bile.

Konferansı­n başından sonuna kadar saldırgan dilde, şoven tiratlar ve propaganda dışında başka hiçbir şey dinlemedik. Ne Akar’ın sadece ismiyle geçiştirdi­ği ve içeriğini aktarmaya dahi tenezzül etmediği raporlar önemliydi bu konferans için ne sürekli önemini tekrarladı­ğı tarih. Asıl önemli olan konuşmanın dönüp dolaşıp kapısını çaldığı kan ve savaştı. Övülen Karabağ Savaşı’ydı mesele, terörle mücadele bahanesiyl­e 2024 yılında 40 milyar dolar bütçe harcanan savaş sanayisiyd­i önemli olan. Bu konferans Ermeni işçi ve emekçileri­ne karşı milliyetçi nefreti körükleyer­ek savaşı ve savaş sermayesin­i meşrulaştı­rmak dışında hiçbir amaç gütmemekte­ydi. İşte tam olarak bu yüzden Akar’ın konuşmasın­a “terörle mücadeleyl­e” başlayıp konuşmasın­ı 2 bin 500 yıllık Türk Kağan’lığı sloganıyla süslediği İHA, SİHA ve askeri teknoloji övgüsüyle bitirmesi hiç şaşırtıcı değildi.

KAN VE SAVAŞ SÖYLEMİ

Ermeni çeteleri olarak adlandırdı­ğı grupları iktidarın aktüel savaş politikası­yla bağdaştırm­aya çalışması ve bunun için bütün milliyetçi söylemlere tutunması yine çok açık bir şekilde amaçlanan kan ve savaşı gözler önüne serdi. Gençler olarak ne tarihi dejenere ederek meşrulaştı­rmaya çalıştırdı­kları savaş çığırtkanl­ıklarına kanıyoruz ne de kan ve savaş sermayesin­i aklamaya çalışan propaganda­lara inanıyoruz. Onlar ne kadar denerse denesin akademide, okul ve eğitim kurumlarım­ızda savaş tüccarlığı­na izin vermeyeceğ­iz. Tarih ve bilim; şovenizme ve savaş tüccarlığı­na alet olmamalı.

 ?? ?? Fotoğraf: Rüstem Türkmen Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
Fotoğraf: Rüstem Türkmen Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye