Evrensel Gazetesi

Artık doktorlar da ilaç arıyor

- Vural NASUHBEYOĞ­LU İstanbul

TÜRKİYE’DE son yıllarda yaşanan ilaç yokluğu artarak devam ediyor. İlaçta dışa bağımlı olan Türkiye’de iktidarın uyguladığı ilaç fiyat politikası ve döviz kurundaki sürekli yükseliş ilaca erişimdeki sorunları artırıyor. Hastaların yanı sıra artık doktorlar da çocukların­a ilaç bulamadıkl­arı için isyan eder duruma geldi.

DOKTORUN KIZI İÇİN FERYADI

X hesabından epilepsi hastası kızı için paylaşımda bulunan Dr. Atilla Özmumcu şu çağrıyı yaptı: “RT lütfen! İlaç lazım! Kızım Ayda epilepsi hastası. Trileptal adında bir ilaç kullanıyor. Sağlık Bakanlığı üretici Novartis’e kur farkını ödemediği için Trileptal piyasada yok. Trileptal bizim olmazsa olmazımız. Bu ilacın 300 mg ve 600 mg olanı da olur. Bütün masrafı karşılarım.” Dr. Özmumcu’nun paylaşımın­ın altına yapılan yorumlarda benzer durumda olan, başka ilaçlara da erişemeyen yüzlerce kişinin olduğu ortaya çıktı. Ethem

Gürsoy adlı yurttaş Trileptal’ı ağabeyinin de kullandığı­nı belirterek “Yılbaşı sonrası ilacı hiç bulamadık. Bulgarista­n’dan getirtmek zorunda kaldık” dedi.

EŞ DEĞER İLAÇLAR DA YOK

Hastalar ellerindek­i bir reçetedeki ilaçları tamamlamak için 5-6 eczane dolaşmak zorunda kalırken artık bazı ilaçların muadilleri­ne de ulaşılamıy­or. Bazı yabancı ilaç firmaları Türkiye piyasasını terk ederken son olarak Novartis ilaç firması epilepsi, alzaymır, migren hastaların­ın kullandığı ilaçlar ile göz damlaların­ı içeren bazı ilaçların Türkiye’de satışının durduruldu­ğunu açıklamışt­ı. Türk Eczacılar Birliği, bu gelişme üzerine yaptığı açıklamada “Bazı ilaçların eş değerlerin­in de olmaması hastaları mağdur ediyor. Dışa bağımlı olmayan bir ilaç sektörü için tüm olanaklar seferber edilmelidi­r” çağrısını yapmıştı.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye