Evrensel Gazetesi

Akbelen direnişine verilen cezaya iptal

- Özer AKDEMİR Muğla

AKBELEN Ormanı’nı korumak için aylarca di renen İkizköylül­erden KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık’a jandarma tutanağı ile kesilen idari pa ra cezasının yürütmesi mahkeme tarafından dur duruldu. Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilme mesi için ormana çadır kurarak nöbet tutan köylü lerin bu direnişini kırmak ve onları yıldırmak için jandarma tarafından ormanda piknik yapmak, afiş asmak, ormana girmek ve emre aykırı davranış gibi gerekçeler­le idari para cezaları kesilmişti.

‘JANDARMA RESMİ EVRAKTA TAHRİFAT YAPTI’

Akbelen direnişini­n öncü kadınların­dan İkizköy Derneği Başkanı Nejla Işık’a Milas Kaymakamlı­ğı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığ­ınca 4

Ekim 2023 tarihinde “Akbelen’de izinsiz afiş asma kabahati” gerekçesi ile 40 bin 189 Tl’lik idari para cezası kesilmişti. Işık, kesilen para cezasından Mi las Vergi Dairesi Müdürlüğün­ce evine ikinci kez yapılan ödeme emri ile haberdar olurken, Işık’ın Avukatı İsmail Hakkı Atal’ın cezayla ilgili 26 Ara lık 2023 tarihinde Milas Sulh Ceza Hakimligin­e iti razında Tebligat Kanunu’na aykırılık gerekçesi de yer aldı. Merkez Jandarma Karakol Komutanlığ­ı tarafından düzenlenen tutanak ve kararın Işık’ın evine hiç gidilmeden ve yüz yüze gelip beyanı alın madan jandarma personelin­in “resen” ekledikler­i “imzadan imtina” şerhini içerdiğine dikkat çekilen itirazda, bunun açıkça resmi evrakta tahrifat suçu olduğu belirtildi. Atal’ın dilekçesin­de, Işık hakkın da düzenlenen tutanağın tarafına ibraz edilmemesi ile gerçek dışı afiş asma iddiasına itirazın engellen mek istendiği kaydedildi.

MAHKEMEDE ‘ŞÜPHE’ UYANDIRDI

Jandarmanı­n bölgede bulunanlar­ı drone ile yasa dışı bir şekilde kayıt altına aldığına vurgu yapılan itiraz dilekçesin­de bunun “Kanuna aykırı olarak el de edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez” hükmüne göre açıkça delil olarak kabul edilemeye ceği belirtildi.

Milas Sulh Ceza Hakimliğin­in bu ceza ile il gili idareden istediği açıklamala­r mahkemeye ulaştırılm­adı. Davaya bakan Muğla 2. İdare Mahkemesi iddia edilen ihlalin gerçekleşi­p ger çekleşmedi­ğine yönelik kendilerin­de şüphe oluştuğunu belirterek, “Şüpheden sanık yararla nır ilkesi”ne atıfta bulunarak 40 bin189 TL tu tarlı cezanın yürütmesin­i durdurdu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye