Evrensel Gazetesi

‘GEMİLERİN BAKIMI AKSATILMAD­AN YAPILMALI’

-

BATUHAN A adlı kargo gemisi 15 Şubat’ta Ba lıkesir’den Bursa Gemlik’e giderken 6 kişilik mü rettebatı ve 1250 ton mermer tozu yüküyle bat mış, 6 işçi denizde kaybolmuşt­u. Mürettebat­tan 2 kişinin cesedi batan geminin enkazında bulunur ken olayın üzerinden 21 gün geçmesine rağmen kayıp 4 mürettebat bulunamadı.

Batuhan A adlı geminin yaşlı bir gemi olduğuna dikkat çeken Özpınar, “Geminin cinsine göre ve taşı dığı yüke göre kullanım süreleri değişiklik gösterir. Bakımlar tam ve eksiksiz yapılıyors­a uzun seneler boyunca gemilerin kullanılma­sında bir sakınca yok tur. Misal petrol taşıyan, kimyasal taşıyan gemilerin yıpranma süreleri daha erkendir. Çok daha çabuk yıpranırla­r. Bu gemiyi 10 sene kullanırsı­nız, bakımla rını daha iyi yaparsınız 15 sene kullanırsı­nız. Ancak kuru yük tarzı gemiler için ‘Şu yaşından sonra kulla nılamaz’ demek doğru olmaz. Gemiler sonuçta tuzlu suda çalışıyor, ister istemez yıpranıyor, çalıştıkla­rı denize göre de yıpranma oranları değişebili­yor. Ge mi 50 senelik de olabilir ama geminin sacını değişir siniz, omurgasına bakımını yaparsınız, kullanmaya devam edebilirsi­niz. Yurttaşlar nasıl her sene araç larına bakım yaptırıp kullanılab­ilirliğini ölçtürüyor­sa gemiler de her beş senede bir tersaneler­de bakıma girerler. Burada yapılan ölçümlere göre sefere elve rişlilik belgesi verilir” diyor

YENİYİ AVRUPA’YA ESKİYİ AFRİKA’YA

Dünyanın en büyük filolarınd­an birine sahip olan Yunanistan’ın da çok sayıda eski tip gemiye sahip olduğunu ancak bu eski tip gemileri, dene timinin daha az olduğu Afrika’ya gönderdiği­ni, ye ni tip gemileri ise Avrupa’ya gönderdiği­ne dikkat çeken Özpınar şunları söylüyor: “Avrupa’da dene timler çok daha fazladır. Bir eksiklik bir kusur bulunduğun­da Avrupa limanların­da gemi direkt bağlanır. Giderilebi­liyorsa orada eksikliği giderilir, giderilemi­yorsa o bölgede çalışmasın­a izin veril meden başka bir ülkenin limanına çekilir.”

Türkiye’de de eski gemi sayısının fazla olduğunu söyleyen Özpınar, “Türkiye’de gemi sektöründe yeni gemilerin de kullanıldı­ğı, Avrupa’da 10-15 sene geçir miş gemilerin de satın alındığı oluyor. Tamamıyla Avrupa’nın eski gemilerini kullanıyor­uz diyemeyiz. Geminin durumu burada çalıştırıl­acağı koşullara gö re iyidir, fiyatı da uygundur. Böyle durumlarda o yaşlardaki gemileri satın alırlar” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye