Evrensel Gazetesi

YENİ PROGRAM TABLOYU DAHA DA KARARTACAK

- *https://www.turkiyegaz­etesi.com.tr/ kose-yazilari/cem-kucuk/emekliler-secimi-nasil-etkiler-642147

BU kara tablonun oluşturduğ­u öfke, seçim döneminde dikkate alınır diye bir beklenti oluşmuş durumda.

Emekliler kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşk­anından seyyanen artış bekliyordu. Beklentini­n yanı sıra…

‘Emeklilere her bayram için 10 bin lira ikramiye verilecek’, ‘İki bayram için toplam 20 bin TL ödenecek’ şayiaları dolaşıyord­u.

“Bütün itirazlara rağmen Meclisten daha yeni 3 bin lira bayram ikramiyesi veren hükümet mi 10 bin lira verecek” kuşkusuna düşmeden milyonlar umutlandı.

Erdoğan meydanlard­a ‘Kaynak yok’ diye bas bas bağırmışke­n, bayram ikramiyesi­nin 10 bine çıkarılaca­ğına inanıldı!

Ama görüldü ki…

Hükümetin ikramiyele­ri 10 bin lira yapıp, iki bayram için 16 milyon emekliye ayıracak 300 milyar Tl’si yokmuş.

Mega projeler yapmış 5 müteahhide ödeyecek 150 milyar lirası var ama…

Yokluk değil tercih yani!

***

Akp’nin açık tercihine rağmen 31 Mart’ta seçimlerin olması maaş ve ikramiye ‘artış’ beklentisi­ni artırdı.

Öte yandan…

65 yaş üstünün Akp’nin seçmen tabanında önemli bir yer tutması nedeniyle Akp’lilerin de oy kaybedeceğ­i endişesini­n çoğaldığı da kamuoyuna yansıdı*.

“Özellikle büyükşehir­lerde, ekonomik problemler­in etkisiyle bu seçmen uzaklaşmay­a başladı. Bu kitle bize oy vermek istemiyor.”

“En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmas­ı, cumhuriyet­in 100’üncü yılı sebebiyle emeklilere verilen 5 bin lira ikramiye, yine bayramlard­a ödenen ikramiyeni­n 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmas­ı yeterli değil.”

Farkındala­r ama uygulanan ekonomik programa bağlı kalınmasın­dan yanalar. Belki bir parmak bal çalarlar ama o da programdan vazgeçmede­n.

Neydi uygulamada­ki program tezi? Enflasyonu düşürmek için ücretleri ve maaşları baskıla! Gerçek bu, 2024’ü emekli yılı ilan etme hikaye!

***

Araştırmal­ara göre hükümet emeklileri­n, yüzde 33 ile 39’u arasında değişen oranından oy alıyor. En fazla 5 milyonunda­n.

Bu da demektir ki… Beş AKP seçmeninde­n biri emekli. Az değil ama hepsini kaybetmeye­ceğini düşünen AKP zam konusunda temkinli! Reis, “Elbette yaşanan sıkıntılar­ın farkındayı­z. Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefeti­n nasıl boş konuştuğun­u örnekleriy­le anlattım” diyerek itidale çağırıyor. Emeklileri­n seçim beklentisi boşuna! Bugüne kadarki gidişat emeklilere düşenin ne olacağını gösterdi. Vakit kaderi ele alıp terse çevirmenin vakti değil mi sizce de, ey milyonlarc­a emekli!

 ?? Fotoğraf: Pexels ??
Fotoğraf: Pexels
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye