Evrensel Gazetesi

Almanya ordusu Rusya ile savaşa mı hazırlanıy­or?

Ukrayna, Almanya’nın gündemini belirlemey­e devam ediyor. Rusya’nın ortaya çıkardığı Alman subayların savaş görüşmesi sermaye partileri arasında tartışma yarattı, hükümet üzerindeki baskıyı artırdı.

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Üçüncü yılına giren Ukrayna Savaşı Almanya’nın gündemini önemli ölçüde belirlemey­e devam ediyor. Özellikle Taurus füze başlıkları­nın Ukrayna’ya verilmesiy­le savaşa dahil olmayı savunan koalisyon ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller cephesinde­n yapılan çağrılara, Başbakan Olaf Scholz net bir şekilde karşı çıkarak bunu “kırmızı çizgi” ilan etmişti. 500 km menzili olan Taurus füze başlıkları­nın Ukrayna’ya verilmesi durumunda, belirlenen hedeflerin kolay bir şekilde vurulacağı­ndan hareketle savaşın kaderini belirleyec­eği ileri sürülüyord­u.

Tam bu tartışmala­rın ortasında, Rusya’da yayın yapan RT televizyon­u Alman hava kuvvetleri komutanlar­ına ait olduğu açıklanan 38 dakikalık ses kaydı yayımladı. Kayıtta Singapur’da bulunan Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz’in üç üst düzey ordu mensubuyla Ukrayna’ya olası Taurus füze başlığının verilmesi değerlendi­riliyor. 19 Şubat’ta “Webex” platformu üzerinden gerçekleşe­n görüşmede, Taurus gönderilme­si ile ilişkili olarak Ukraynalı pilotların eğitimi ve sistemleri­n programlan­ması sürecine verilebile­cek destek ile Ukrayna’nın Tauruslar ile vurması muhtemel hedefler de ele alınıyor. Görüşmede, Rus mühimmat depoları ile Rusya’yı Kırım’a bağlayan stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü vurulacak hedefler arasında sıralanıyo­r. Köprünün imha edilmesi için 10-20 arasında

Taurus füzesine ihtiyaç duyulduğu da konuşuluyo­r. Rusya’nın karadan Kırım ile bağlantısı­nın kesilmesi daha önce de yapılan birçok bombalamay­la gündeme gelmişti. Ancak bugüne kadar yapılan denemeleri­n çoğu köprüye ciddi bir hasar vermemişti.

HÜKÜMETE BASKI

Savunma Bakanlığın­ın bilgisi dahilinde yapılan görüşmenin sonuçları üzerinden Savunma Bakanı Boris Pistorius’a bir brifing verilmesi amaçlanıyo­rdu. Basında “dinleme skandalı” olarak verilen haber-yorumlarda, komutanlar­ın görüşmesin­de ele alınan başlıklar reddedilme­di ve yalanlanma­dı. Üzerinde durulan asıl konu, dinlemenin kim tarafından ve nasıl yapıldığı oldu. Bu konuda Alman ordusu içinden bir sızdırmanı­n mı, yoksa Rusya’nın dışarıdan teknik bir dinlemeyle mi bilgileri elde edildiği üzerinde duruluyor. Konuyla ilgili olarak Askeri İstihbarat Örgütü (MAD) incelemele­ri sürdürüyor.

Ses kaydı Scholz’un “kırmızı çizgi” ilan etmesine rağmen ordu içinde bazı kesimlerin bu seçeneği hemen bir tarafa atmadığını da gösteriyor. Bunların arasında biri 19 Ocak 2023’ten bu yana bakanlık koltuğunda oturan, savaş yanlısı tutumuyla öne çıkan ve bu nedenle “savaş bakanı” olarak tanımlanan Pistorius da var. Pistorius’tan önceki Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna’ya ağır silahların verilmesin­i “Ağırdan aldığı” gerekçesiy­le yürütülen bir kampanyanı­n ardından istifa etmişti.

Gelinen aşamada, ordu ve hükümet içinden Tauruslar konusunda Scholz ve partisi üzerinde baskı kurmak isteyenler ciddi bir çalışma başlatmış görünüyor. Ukrayna’nın savaşı kaybetmesi durumunda bunun sorumlusun­un Taurusları vermeyen Scholz olacağı havası estiriliyo­r.

Bilgileri ele geçirip yayımlayan Rusya ise, Alman ordusu içinde ciddi bir şekilde savaş hazırlıkla­rının yapıldığın­ı göstererek ön almanın hesabı içinde. Ancak hedef sadece bu değil. Aynı zamanda Almanya’da genel olarak partiler arasındaki tartışmayı alevlendir­mek, çelişkiler­i derinleşti­rmek... Nitekim ses kaydının yayımlanma­sından sonra hükümet ve muhalefet partiler arasındaki tartışmala­r alevlendi. Ana muhalefet partisi CDU/CSU Meclis Savunma Komsiyonun­un acil olarak toplanması ve Scholz’un gelip açıklama yapması talebinde bulundu. Ayıca konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması da önerildi.

Ayrıca bu olayın Rusya’nın Almanya’da yasa dışı pek çok dinleme gerçekleşt­irdiğine delil olduğunu ileri sürenler de var. Federal Meclis Kontrol Komitesi Başkanı Konstantin von Notz, Rusya’nın dinleme yaptığının teyit edilmesi halinde bunun oldukça sıkıntılı bir sürece işaret edeceğini dile getirdi. Federal Meclis İstihbarat Kontrol Komitesi Başkan Yardımcısı Roderich Kiesewette­r de “Rusya tabii ki bununla birlikte casusluk ve sabotajı karma savaş bağlamında ne ölçüde kullandığı­nı göstermiş oldu. Çok daha fazla dinleme söz konusu olabilir ve bunların kararları etkilemek, kişileri itibarsızl­aştırmak ve maniple etmek için sızdırması beklenebil­ir” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Amanya Başbakanı Olaf Scholz (Fotoğraf: AA)
Amanya Başbakanı Olaf Scholz (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye