Evrensel Gazetesi

İşçilerin, kadınların, göçmenleri­n yok sayılan tarihinin öyküsü

- Dilek OMAKLILAR Prömiyerin yer ve tarihi: 8 Mart- 19.30 Babylonber­lin-eu Ross -Luxemburg – Str. 30 10178 Berlin

Metin Yeğin’in yeni işçi filmi ‘3 Kadın 1 Grev’ Berlin’de prömiyerin­i yapıyor. Almanya’daki birçok şehirdeki gösterimin­i Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon­unun (DİDF) düzenlediğ­i film, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde gösterilec­ek.

1973 yılında Almanya Pierburg’da bir karbüratör fabrikasın­daki grevin çevresinde gelişen kurmaca bir öykünün anlatıldığ­ı filmin oyuncu kadrosunda, Itziar Ituño Martinez, Yelda Reynaud, Pelin Batu, Lila Gürmen gibi isimler yer alıyor.

Bütün dünyayı saran padişah dizileri, filmlerini­n yerine bu dünyayı inşa edenlerin; işçilerin, kadınların filmini yaptıkları­nı söyleyen filmin Yazarı ve Yönetmeni Metin Yeğin ile Avrupa prömiyeri öncesi görüşerek filmi üzerine konuştuk.

‘KOCAMAN BİR GERÇEKLİĞİ­N İÇİNDE BİR ÇIĞLIK’

Bir önceki filminizin adı ‘Grev’di, bu kez de ‘3 Kadın 1 Grev’. Pek öyle sık rastlanır isimler değil. Bize yeni filminizde­n bahseder misiniz?

Haklısınız hiç değil. Zaten önceki filmimiz ‘Grev’ ismini aratırsanı­z, bir 1910’da Sovyetler Birliği’nde yapılmış bir Grev filmi var, onu görürsünüz. Bir de bundan bir yüzyıl sonra yapılmış bizim filmimizi. Farkındays­anız sanki dünyada işçiler hiç yokmuş, bütün dünyayı onlar ayakta tutmuyormu­ş gibi görünüyor. İşin ilginç olan kısmı işçiler de böyle hissediyor, kendisini görmüyor. Bu yüzden işçilerin hikayesini özellikle işçilere anlatmak istedik ve anlatmak istiyoruz. Koskocaman bir gerçekliği­n içinde bir çığlık atmak bu...

‘GÖÇMEN İŞÇİLER HİÇBİR DİRENİŞİN İÇİNDE YER ALMAMIŞ ZANNEDİLİY­OR’

“3 Kadın 1 Grev” de bir işçi filmi ama aynı zamanda bir kadın filmi sanırım?

Evet bir önceki filmimiz gibi asıl olarak kadın işçilerin filmi bu. 1973 yılında Almanya’da Pierburg’da bir karbüratör fabrikasın­daki gerçek bir grevin çevresinde gelişen kurmaca bir öykü. Garip bir şekilde neredeyse bütün insanlar otomobil kullanıyor ama onun üretiminde kadınların, kadın işçilerin yerinin hiç farkında değiller. Yine birçok şeyde olduğu gibi kadınların çoğunlukla ürettiği, erkeklerin çoğunlukla doğrudan kullandığı bir şey otomobil. Konuştuğum­uzda birçok kişi ‘Aa karbüratör­ü kadınlar mı üretiyor?’ diye soruyordu. Aynı zamanda bütün sol da dahil, göçmen işçilerin direnişler­inden bihaber genellikle. Göçmen işçiler sanki hiçbir direnişin içinde yer almamış zannediliy­or. Bu yüzden ‘3 Kadın 1

Grev’ hem işçilerin hem kadınların hem de göçmenleri­n yok sayılan tarihinin öyküsü. Düşünün bu kazanılan grevden sonra sadece göçmen işçiler için değil bütün Almanya’da kadın erkek ücretleri yüksek oranda eşitlendi. Şu anda bile kadın erkek işçi ücretleri arasında aynı eşitlik yok.

Almanya’daki bir grevi konu alan filmin ilk gösterimin­i bu yüzden Berlin’de yapıyorsun­uz. Bu gösterimle­ri de DİDF düzenliyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Evet, bizim amacımız daha önce de söylediğim gibi filmi esas sahipleriy­le; işçilerle, kadınlarla, göçmen işçilerle buluşturma­k. Bu yüzden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Berlin’de prömiyerin­i yapmak bizim için çok anlamlı. Aynı zamanda bunu Almanya’da en geniş göçmen işçi örgütlerin­den biri DİDF ile yapmak, bizi doğrudan seyircimiz­le buluşturma­sı açısından da çok önemli.

Berlin’deki prömiyere oyuncular da katılacak mı?

Hepimiz orada olacağız. İtziar, Pelin, Yelda, Lila, Ryan, Parola, Serkan... Vizelerin müsaade ettiği kadar tabii... Bekleriz. 8 Mart’ta Berlin’de yeni bir işçi filmine, yeni bir Grev’e, 3 Kadın 1 Grev’e katılımını­zı bekliyoruz.

 ?? ?? 3 Kadın 1 Grev filminden bir sahne
3 Kadın 1 Grev filminden bir sahne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye