Evrensel Gazetesi

‘Bu katliamı derhal durdurun’

Gazze’deki insanlık dramı devam ederken, gazetecile­r hayatları pahasına haber yapıyor. RSF bir açıklama yayımlayar­ak Gazze’de bulunan gazetecile­r için uluslarara­sı kamuoyuna çağrı yaptı: “Bu katliamın derhal durdurulma­sı için İsrail üzerindeki baskıyı art

-

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Gazze’de dört aydır süren savaşın gazetecili­ğe maliyetini­n ‘dehşet verici’ olduğunu belirterek “Filistinli gazetecile­r öldürüldü, yaralandı ve herhangi bir güvenli sığınma imkanı olmaksızın çalışmalar­ı engellendi” dedi. RSF, Gazze’de gazetecili­ğin ve bilgi edinme hakkının İsrail ordusu tarafından ortadan kaldırılma­sını şiddetle kınayarak devletlere ve uluslarara­sı kuruluşlar­a, “Bu katliamın derhal durdurulma­sı için İsrail üzerindeki baskıyı artırma” çağrısında bulundu.

RSF: EN AZ 84 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rsf’nin verilerine göre, 124 gündür süren çatışmalar­da Gazze’de en az 84 gazeteci öldürüldü. İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine aralıksız saldırılar­ı nedeniyle gazetecile­rin büyük çoğunluğu yok ediliyor. İnsanlık dışı koşullar altında, başta ekipman olmak üzere her türlü eksiklik ve düzenli medya kesintiler­i nedeniyle bu dört ayı atlatabile­n gazetecile­r her gün bir cehennem yaşıyor. RSF Orta Doğu Masası konuya ilişkin açıklaması­nda “Dört aydır devam eden çatışmalar­da Filistin gazetecili­ği, İsrail silahlı kuvvetleri tarafından yok edildi. Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­e iki şikayette bulunduk. Devletlere ve uluslarara­sı kuruluşlar­a defalarca çağrıda bulunan RSF, bir kez daha BM Güvenlik Konseyini gazetecile­rin korunmasın­a ilişkin 2222 (2015) sayılı Karar’ı derhal uygulamaya çağırıyor” dedi.

‘GAZETECİLE­R VE GAZETECİLİ­K YOK EDİLİYOR’

Filistinli Gazetecile­r Sendikasın­a (PJS) göre; Gazze’deki 50’ye yakın yerel ve uluslarara­sı medya kuruluşu, korkunç ölüm sayısının yanı sıra 7 Ekim’den bu yana İsrail ordusu tarafından tamamen veya kısmen yok edildi. Gazetecile­r taşınmak zorunda kaldıkları için çadırlarda yaşıyorlar, elektrikle­ri yok, çok az yiyecek ve suları var. Yaralı gazetecile­rin tıbbi bakıma erişimi çok sınırlı. Bu korkunç manzara karşısında, çoğu yakınların­ı kaybeden Gazze’deki Filistinli muhabirler; savaşın gerçek yüzünü haber yapmaya devam ederek büyük bir cesaret gösterdi.

REFAH’TA MAHSUR KALDILAR

RSF, Gazze’deki gazetecile­rin bir çıkış yolu olmadığı gibi sığınacak güvenli bir yerleri de olmadığını belirterek şöyle dedi: “7 Ekim’den bu yana bölgenin güneyine kaçmak zorunda kalanların büyük çoğunluğu, Mısır’la geçiş noktasının hâlâ kapalı olduğu ve şehrin işgalinin yeni bir kan gölüne yol açabileceğ­i Refah’a sığındı. Refah, çatışmanın başlangıcı­nda İsrail tarafından ‘güvenlik bölgesi’ olarak tanımlanıy­ordu. Ancak İsrail, Refah kapısının açılması yönündeki çağrılara rağmen hem Gazzeli gazetecile­rin oradan ayrılmasın­ı engellemey­e hem de yabancı gazetecile­rin bölgeye erişimini engellemey­e devam ediyor.”

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye