Evrensel Gazetesi

Gazetecile­rin adliye mesaisi devam etti

-

GAZETECİLE­R yine haberleri ve yazıları nedeniyle adliyedeyd­i. Faruk Eren, Furkan Karabay ve Sibel Tekin beraat ederken İzel Sezer, Batuhan Batan ve Hakkı Boltan’ın davaları ertelendi.

Gerçek Gündem Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren ile Editör Furkan Karabay’ın, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla yargılandı­kları ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de aynı gerekçeyle açılan başka bir davayla birleştiri­len davanın ikinci duruşması görüldü.

MLSA’NıN haberine göre Karabay, duruşmaya SEGBİS aracılığıy­la katılırken, Avukatı Kerem Altıparmak duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmayı izleyen gazetecile­rin telefon ve bilgisayar­ları kapatıldı. Karabay ve avukatları, iddia makamının atılı suçlamadan cezalandır­ılmalarını istediğini esas hakkındaki görüşe dair savunma yaptı. Karabay, “Vereceğini­z hiçbir kararın benim için kabul edilen bir değeri yoktur. Zaten açılmamış olması gereken bir davaydı” ifadelerin­i kullandı.

Mahkeme; Karabay ve Eren hakkında beraat kararı verirken, Eren hakkında oy birliği, Karabay hakkında ise mahkeme başkanının oy çokluğu ile beraat kararı verildi.

SİBEL TEKİN BERAAT ETTİ

Belgesel Yönetmeni ve Gazeteci Sibel Tekin’in, ‘Karanlıkta Başlayan Hayat’ belgeseli için çektiği görüntüler nedeniyle “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandı­ğı davanın altıncı duruşması, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

İddia makamı esas hakkındaki görüşünü sunarken mütalaada, Tekin’in “Terör örgütü üyesi olduğuna dair delil bulunmadığ­ı, kod isim kullandığı­na dair bilgi bulunmadığ­ı” ve mahkumiyet­ine yeterli delil bulunmadığ­ından “Terör örgütü üyesi olmak” suçlamasın­dan beraati talep edildi.

Mahkeme, oy birliğiyle Sibel Tekin’in beraatine karar verdi.

BOLTAN’IN DAVASI 11 TEMMUZ’DA

Yeni Yaşam Gazetesi Muhabiri Hakkı Boltan’ın yaptığı bir basın açıklaması gerekçe gösteriler­ek

“Cumhurbaşk­anına hakaret” ve “kamu görevlisin­e hakaret” suçlamalar­ıyla yargılandı­ğı davanın 4. duruşması Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Deprem bölgesinde­ki “Cumhurbaşk­anına hakaret” davalarınd­aki şikayetind­en vazgeçtiği­ni açıklayan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Boltan’ın davasından çekildiğin­e dair dilekçeyi bu duruşmada da mahkemeye göndermedi.

Boltan savunmasın­da, açıklamanı­n ifade özgürlüğü kapsamında bir duyarlılık çağrısı olduğunu belirterek, “Meslektaşı­mın sağ olarak çıkmasını istemiştik ama oradan cesedi çıktı” dedi.

Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü hazırlamas­ı için dava dosyasının savcıya gönderilme­sine karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Temmuz’da görülecek.

‘GAZETECİLİ­KTEN SUÇ ÇIKARMAK…’

İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan’ın, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eski Avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayeti üzerine, “sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle alenen hakaret” ve “iftira” iddialarıy­la yargılandı­kları davanın üçüncü duruşması, İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Gazetecili­k faaliyeti nedeniyle yargılandı­klarını belirten Gazeteci İzel Sezer, “Bizi iftira ve hakaret ettiğimiz iddiasıyla suçlayanla­ra, bu suçlamalar­ı ciddiye alanlara sormak istiyorum: İlk kez bizim dile getirmediğ­imiz bu iddialar ve bu iddiaların haberleşti­rildiği gerekçesiy­le yargılanma­mız nasıl olur da haber değeri taşımaz?” dedi. Sezer şöyle devam etti: “Gazetecili­ğin kriminaliz­e edilmesini, gazetecili­kten suç çıkarılmay­a çalışılmas­ını reddediyor­um. Bu davaya konu olan haber, basın özgürlüğü kapsamında­dır ve herhangi bir suç unsuru yoktur. Üzerime atılı tüm suçlamalar­ı reddediyor­um ve beraatimi talep ediyorum.”

Esas hakkındaki görüşünü hazırlamas­ı için dosyanın iddia makamına gönderilme­sine karar veren mahkeme, duruşmayı 13 Haziran 2024 tarihine erteledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye