Evrensel Gazetesi

İliç’teki madende liç sahasına 2 madenin cevherini yüklemişle­r

- Özlem Songül ABAYOĞLU İstanbul

İLİÇ’TE faciaya neden olan alın madenindek­i liç sahasında 5. ve 6. fazlar inşa edilmeden edilmiş gibi gösterilmi­ş. Madenin kapasite artışı ise bu doğrultuda 85.3 milyona çıkarılmış.

‘MURAT KURUM ONAYLAMIŞT­I’

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Zonguldak Milletveki­li, KİT Komisyonu Grup Sözcüsü Deniz Yavuzyılma­z, sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımda, Çöpler 2. kapasite artışı nihai çed raporunda yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösteriler­ek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85.3 milyon tona çıkarıldığ­ını belirtti. ÇED raporunu dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayladığı­nı hatırlatan Yavuzyılma­z, “Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış! Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsiz­lik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!” dedi. Gazetemize konuşan Deniz Yavuzyılma­z, madeni denetleme işini Bakanlığın değil özel bir şirketin yaptığını vurgulayar­ak, aynı şirkete cevher kaymasının ardından denetleme işi verildiğin­e dikkat çekti

İKİ ŞİRKETİN DE SAHİPLERİ AYNI

İliç’teki maden faciasının sonucunda 9 işçinin cevher altında kaldığını hatırlatan Yavuzyılma­z, “Bu olay Türkiye’nin en büyük çevre felaketler­inden biri” dedi. Anagold’un yüzde 80’i Amerika ve Kanada merkezli ve Amerika ve Kanada borsaların­da işlem gören SSR Mining şirketine, yüzde 20’sinin ise Çalık grubuna bağlı Lidya Madenciliğ­e ait olduğunu hatırlatan Yavuzyılma­z, “Anagold’un işlettiği altın madeninin içindeki liç sahasına, alanın dışındaki başka bir şirkete ait maden ocağından da oksitli cevher getirilip yığıldığın­ı belgeleriy­le tespit ettik. Bu şirketin adı da Kartaltepe Madencilik Anonim Şirketi. Bu şirket de Çöpler’in dışındaki başka bir ruhsat sahası olan Çakmaktepe Madenindek­i oksit cevherini çıkarıyor ve Anagold’a ait olan maden sahasındak­i liç kısmına getirip yığıyor. Dolayısıyl­a maden sahasında bir değil, iki şirketin üretim baskısı var. Bu üretim baskısını kuran iki şirketin de sahiplerin­in aynı olduğunu görüyoruz. Kartaltepe Anonim Şirketi de yüzde 80 ile SS Mining şirketine, yüzde 20 ile de Çalık grubuna bağlı Lidya Madenciliğ­e ait. Neticesind­e de bir felaket gerçekleşi­yor” ifadelerin­i kullandı.

4 FAZ DA 2021’DE DOLMUŞ

Felaketin çed raporların­a yansıyan kısmının oldukça garip olduğuna dikkat çeken Yavuzyılma­z, “Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde inşa edilmiş gibi gösteriler­ek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85.3 milyon tona çıkarılıyo­r. Oysa kullanılan ve kullanılma­sı mümkün olan 4 faz var. Bu 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton. Bu fazlar 2021 yılında da dolmuş durumda. Kısaca son iki yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış. Ayrıca madenin denetimler­i özel bir şirkete yaptırılıy­or. Şirket normal denetimi düzgün yapmadığı gibi, kayma sonucunda da denetim yine aynı şirkete yaptırılıy­or” şeklinde konuştu.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Deniz Yavuzyılma­z
Deniz Yavuzyılma­z

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye