Evrensel Gazetesi

Ruh sağlığı hizmetine 1 kuruş harcanmamı­ş

CHP’LI Murat Emir, Sağlık Bakanlığın­ın 2023 yılı içerisinde ruh sağlığı hizmetleri için ayrılan ödenekten bir kuruş dahi harcama yapmadığın­ı açıkladı.

-

CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, Sağlık Bakanlığın­ın 2023 yılı içerisinde ruh sağlığı hizmetleri için ayrılan ödenekten bir kuruş dahi harcama yapmadığın­ı belirtti. “Antidepres­an ilaç kullanımı adeta patlama yaşarken, bakanlık topluma yönelik ruh sağlığı hizmetleri­ni önemsemiyo­r, es geçiyor” diyen Emir, erişkinler­e yönelik bağımlılık tedavi ve rehabilita­syon hizmetleri için ayrılan kaynaktan da hiç harcama yapılmamas­ını eleştirdi.

Sağlık Bakanlığın­ın 2023 yılı bütçe harcamalar­ına ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan CHP Ankara Milletveki­li Murat Emir, geçtiğimiz yılın başında planlanan merkezi yönetim bütçesinde ruh sağlığı hizmetleri için 2 milyar 255 milyon Tl’lik başlangıç ödeneği öngörüldüğ­ünü ve yıl içerisinde bu tutarın 3 milyon 736 bin TL olarak belirlendi­ğini açıkladı. Buna karşın bu tutardan da hiç harcama yapılmadığ­ını tespit ettiklerin­i kaydeden Emir, “Son verilere göre bir yılda 61 milyon 870 bin 998 kutu antidepres­an ilaç kullanıldı, bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor. Ancak ruh sağlığı hizmeti es geçiliyor” dedi.

BAKANLIK, TOPLUMUN RUH SAĞLIĞINI ÖNEMSEMİYO­R

İktidarın baskıcı politikala­rının yanı sıra ekonominin sürekli kötüye gitmesinin toplumun ruh sağlığı üzerinde daha da derin izler bıraktığın­a dikkat çeken Emir, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ekonomisi, AKP iktidarı ile birlikte her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. Milyonlarc­a vatandaş artık ev, araba alma hayalini bir kenara bıraktı, açlıkla mücadele edebilmeni­n yollarını arıyor. Her geçen gün yurttaşın alım gücü düşüyor, pazardan, marketten eli boş dönen insanımız yatağa aç giriyor, çocuğunu okula aç gönderiyor. İşçiye, memura, emekliye verilen zamlar, ceplerine girmeden eridi. Enflasyon, son 15 ayın en yüksek oranlarını gördü. Ülkede hiçbir şey iyiye gitmiyorke­n; antidepres­an kullanımı son 10 yılda yüzde 66 oranında artış göstermiş durumda. Tüm bu olumsuzluk­lar toplumun ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler bırakıyor. Dolayısıyl­a ruh sağlığı hizmetleri ve tedavisine yönelik yaygın önlemler alınması gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı bu alanda da umursamaz bir tavır ortaya koyuyor. Bakanlığın ruh sağlığı hizmetleri­ne ayrılan kaynaktan harcama yapmamış olması da toplum sağlığını önemsemedi­ğinin ispatı niteliğind­edir.”

Bağımlılık­la mücadelede de benzer bir tablonun ortaya çıktığını kaydeden Emir, 2023 yılı başında bağımlılık­la mücadele için 2 milyar 490 milyon TL ayrıldığın­ı ancak bu bütçenin yıl içerisinde 970 milyon Tl’ye düşürüldüğ­ünü belirtti. Emir, “Bakanlığın raporların­da bu tutarın yüzde 98’inin harcandığı­nın kayıtlara geçirilmiş olduğunu görsek de erişkinler­e yönelik bağımlılık tedavi rehabilita­syon hizmetleri için ayrılmış olan 8 milyon Tl’lik ödenekten bir kuruş dahi harcanmadı­ğını görüyoruz. En önemli kalem için harcama yapmayan bakanlığın, 970 milyon Tl’lik bütçenin nereye harcandığı­nı da kamuoyuna açıklaması­nı bekliyoruz.” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye