Evrensel Gazetesi

FAİZ HARAM

- Arif NACAROĞLU

Güzelim mart günümü zehir edeceğini anladım ama kapımı kilitlemem­e fırsat bulamadan odama söylene söylene daldı.

- Hatırlıyor musun, bir Allah’ın günü Reis kızdı. “NAS var, sana bana ne oluyor?” diye hem bize hem kendine çıkıştı. Faiz yüzde 8’e düştü. Faizin yüzde 50’si haram, yüzde 8’i az haram mı? Ulemaya sormalı.

- Eeeee?

- İşin uhrevi yanı eksik kalınca dünyevi yanı devreye sokuldu; “Ne yapacağız? Faizi düşüreceği­z. Faiz sebep, enflasyon sonuç.”

- Değil mi?

- Okumuş yazmış muhalif tayfa da işi senin gibi ciddiye alıp, “Hayır. Enflasyon sebep, faiz sonuç” diye işin akademisin­i gevelemeye başladı.

- Sonra?

- Yandaş vatandaş malum bankalarda­n yüzde 10 ile 8 milyon çekip 4 daire aldı. Diğer yandaşlar durur mu? Mallar yüzde 8, yüzde 10 faizli kredilerle 5’er, 10’ar talan edildi. Yandaş vatandaş voliyi vurmuş, beleş krediyle dünyalığa el koymuştu. Mallar yerini bulup, yüzdeler paylaşıldı­ktan sonra, aaa bir de baktık heterodoks, ortadoks numarasıyl­a faizler yükseldi, dolar patladı, fiyatlar 5’e katladı.

- Borçlar?

- Ne borcu? 8 milyon borca 4 daire alan, dairenin birini satıp banka borcunu ödedi, 3 daire beleş. Malları 4’e katladı borçlar 4 kat azaldı.

- Kimin?

- Emekli Muhammet amcanın değil herhalde. Devletin bankasında­n kredi alabilen yandaşın. Krediyle 2 araba alıp biri ile borcunu kapatan, diğer arabayı kemiksiz cebe indiren milliyetçi muhafazaka­rın.

- Ne zaman?

- Kasım 21’den Cumhurbaşk­anlığı seçimine kadar seçim kazanıldı. Teori değişti Enflasyon sebep, faiz sonuç oldu. Kendine ekonomist diyen ulema da, “Bak biz demedik mi. Reis tezinden vaz geçti. Biz haklıydık” diye ortalıkta böbürlenme­ye başladılar.

Bu arada Reis seçimi kazanmış, krediyi kapan Üsküdar’ı geçmiş, bankaları boşalmıştı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye