Evrensel Gazetesi

SÖMÜRÜ ORANI KATLANDI

-

ŞİRKETİN brüt kârının içindeki brüt ücret oranına sömürü oranı diyelim ve bunu önce rakamlarla, sonra ‘Türkçesiyl­e’ verelim.

Ford Otosan’da 2007 yılında sömürü oranı yüzde 610 idi. 2022 yılına gelindiğin­de sömürü oranı yüzde 757’ye çıktı. Şimdi yeniden siyasal-sendikal bürokrasi ve patronları­n sözünü hatırlayal­ım ve 2023 yılında sömürü oranının yüzde 1271’e çıktığını söyleyelim! İşin Türkçesiyl­e: r Ford Otosan’da patronun bir yıllık kârı, işçilerin 12.7 yıllık ücretini ödemeye yeter.

r Ford Otosan’da bir işçi çalışma süresinin 1 saatini kendi ücreti karşılığı, 12.7 saatini ise patrona ücretsiz çalışmakta­dır.

r Bir ayda 225 saat çalışan bir işçi, 225 saatin 207.3 saatini patron için karşılıksı­z çalışarak geçirmekte­dir.

Sınıflar, sınıfların katmanları, sendika ve devlet bürokrasis­i, politik güçler arasındaki mücadele sürerken geriye bakmak biçimlenen­i görmeye yarıyor: İşte bir yılda katlanan sömürü. Banttaki her işçi katlanan oranın bir parçasıyke­n, bu tablo bir vahşete işaret ediyor.

EK YÜZDE 100 ZAM

Bir adım daha atalım. ‘Olmaz’ deneni olduralım. İşçi ücretlerin­i (ek zam ve toplu sözleşme zammına ek olarak) 2023 yılı için yüzde 100 artıralım. Bu durumda sömürü oranı yüzde 635’e gerileyece­kti. 2022’de yüzde 757 olan sömürü oranı böylece, 2023’te olduğu gibi yüzde 1271 değil, 2023’deki devasa oranın yarısı kadar olacaktı. Ancak buna rağmen Ford Otosan’da 2007 yılındaki sömürü oranının dahi altına inmeyecekt­i.

İşçilerle boğaz boğaza çarpışan ittifak

servet artırırken, bir sınıf kaybetti. Bu yüzden bu bilanço, yalnızca geçmiş 1 yılı anlatmıyor. Geleceğe dair de önemli ipuçları veriyor. Borçlanman­ın maliyeti artıyor, üretim ithalata bağımlı, modern tefeciler ‘Ne koparırsam kâr’ diyor. Sermaye ve siyasal iktidarın kesişen programı sömürüyü artırarak Türkiye işçi sınıfını ‘uluslarara­sı pazara’ eti ve kemiğiyle pazarlıyor. Planlar daha sert bir programa işaret etse de umut verici bir bilgi daha var: Hayatı belirleyen plan ya da programlar olmuyor! Belirleyic­i olan sınıflar arası mücadele. Bu da işçi sınıfının tek silahı. Birlik olmamak ne getirdi, açıkça görülüyor. Ya birlik olunursa?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye