Evrensel Gazetesi

Tahir Elçi davası: Talepler yine reddedildi

-

DIYARBAKIR Barosu Eski Başkanı Tahir El çi’nin 28 Kasım 2015’te katledilme­sine dair açılan davanın duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Davada, tutuksuz yargılanan Polis Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’ye “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlaması yöneltiliy­or. Firari Uğur Yakışır’a ise, “2 polisi öldürmek ile devletin birliği ni ve bütünlüğün­ü bozmak” iddiası yöneltiliy­or. Sanık polisler, ses ve görüntü bilişim sistemi (SE GBİS) üzerinden duruşmaya katıldı. Elçi ailesinin avukatları duruşmada hazır bulundu. Uluslarara­sı hukuk örgütünden birçok ismin yanı sıra çok sayı da siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruş mayı takip etti. Savcı, geçen 4 ayda hazırlamad­ığı mütalaa için bir kez daha süre talebinde bulundu.

EREN: 10 TALEBİMİZ KABUL EDİLMEDİ

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yargıla mamın başından bu yana taleplerin­in kabul edil mediğine işaret ederek, “10 tane talebimiz vardı, heyetiniz bu taleplerin hiçbirini kabul etmedi. Olay yeri inceleme ve keşfinin yapılmadan karar kurul ması ne kadar doğru? diye konuştu.

‘SİYASİ CİNAYET TAKSİRLE İŞLENMEZ’

“Tahir Elçi cinayeti siyasi suikasttır” diyen Ah met Davutoğlu’nun dinlenmesi için mahkemenin ara karar kurduğunu ama bu karardan vazgeçtiği­ni hatırlatan Eren, dosyadaki delillerin araştırılm­adı ğını ve dosyanın soruşturma aşamasında­n farklı bir noktada olmadığını dile getirdi. “Siyasi suikast su çu taksirle işlenmez” diyen Eren, “Maalesef soruş turma aşamasında­n farklı bir noktada değiliz. Bu dava dosyasını bekleyen milyonlarc­a insan var. Bu anlamda toplumun adalet konusunda tatmini için verdiğiniz ara kararlarda­n vazgeçmeni­zi istiyorum” diye konuştu.

AKTAR: DELİLLER TOPLANMADI

Avukat Mehmet Emin Aktar, savcının delilleri toplamak için olay yerine gitmediğin­i, delillerin toplanmadı­ğını, 28 Kasım’da yaşanan cinayetin de lillerinin mart ayında toplandığı­nı hatırlattı. Olay yerindeki silah kullanan herkesin dosyanın şüpheli si olduğunu, bunların dinlenmesi taleplerin­in red dedildiğin­in altını çizen Aktar, “Adalet beklentimi­z yok. Failleri bulmak için tek bir araştırma yapma dınız. Tevsii tahkikat talebimiz vardır” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Tüm talepleri ve tevsii tahkikat taleplerin­i red deden mahkeme heyeti, mütalaasın­ı hazırlamak için iddia makamına son kez süre verilmesin­e ka rar verdi. Duruşma 12 Haziran’a ertelendi.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapıl dı. Açıklamada, “Hukuk mücadelemi­z sürecek” denildi. (Diyarbakır/ma)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye