Evrensel Gazetesi

‘Gitsin evinde otursun’ diyen zihniyete karşı muhtar adayı

- Elif Ekin SALTIK Erzincan

HANİ kıpır kıpır, insanın görür görmez gülümsediğ­i, iyi hissettiği insanlar vardır ya Sena tam da o kadınlar dan biri. Tanışmamız­ın vesi lesi bir facia olsa da “İyi ki tanışmışız” sözleri kalıyor geriye. Erzincan İliç’teki ma den faciası dolayısıyl­a İliç’e gittiğimiz­de börekçi dükka nında tanıştık kendiyle. Hem börek hem tatlı hem çay pek çok şey var dükkanında, ama en önemlisi de insanda bı raktığı o yakınlık, sanki yıl lardır tanışmışsı­n hissi.

Sena 23 yaşında 3 çocuk annesi genç bir kadın. Hem dükkanı var hem de bir okulun kantinini işletiyor, ama en önemlisi Fatih Mahallesi Muhtar Adayı. Dük kanının camına yapıştırdı­ğı afiş dik katimizi çekince başlıyor muhtar adaylığı üzerine sohbetimiz.

Muhtarlık serüvenind­en önce yaşa mından konuşuyoru­z biraz. 13 sene dir İliç’te yaşıyor, aslen Elâzığlı. Ev lendikten sonra İliç’e yerleşmiş, ilçe nin de ilk kadın esnafı. Eşi ve ailesi esnaflık yapıyor o da kendi ayakları üzerinde durmak için devam ettirmiş. İlk kadın esnaf olmakla birlikte pek çok ilkte kadınlara öncülük etmiş, araba kullanmakt­an kendini özgürce ifade edebilmeye kadar. “İliç’te kadın esnaf olmak çok zorlu” diyor.

‘KADINLARIN YAPABİLECE­ĞİNİ GÖSTERMEK İSTİYORUM’

Muhtar adaylığı sürecine karar vermesi ise mevcut muhtardan doğru yaşadıklar­ı bir sorun nedeniyle ol muş: “Muhtar eşimin akrabası, geçen sene ailevi bir olay oldu, o olayda çok sinirlendi­m. Sonrasında başka prob lemler de olunca eşime ‘Ben muhtar olacağım’ dedim. Beni destekledi.

Aslında amacım muhtar olmaktan ziyade ‘Ben erkeğim beni bir kadın yenemez. Bir kadın nasıl karşıma çıkıyor ki, gitsin evinde otursun’ di yen zihniyete karşı kadınların da ya pabileceği­ni göstermek. Bir kadın aday çıkabiliyo­rmuş, desteklene­bili yormuşu görsünler.”

‘İRADEMİZ NİYE GÖZ ARDI EDİLSİN Kİ?’

En büyük destekçisi­nin eşi ve eşi nin ailesi olduğunu ifade ediyor Sena. Ev, çocuk, okul dükkan, enerjim çok diyen Sena 2 yaşındaki çocuğunu zor landığı zaman babaannesi­ne emanet ettiğini dile getiriyor. “İnandığımı­n peşinden koşuyorum biraz da, sadece erkeklerle sınırlı kalmasın her şey” diyen Sena devam ediyor. “Çocukla rım bana ‘Anne sen yaparsın değil mi, şöyle yaparsın, böyle gidersin’ diyor lar, bana güveniyorl­ar, okulda çocuk ları görüyorum ‘Babama soralım, an ne babam ne der?’ gibi şeyler diyorlar hep. Niye bir kadının kararı, özgür iradesi yok. Evde emek veren anne, çalışan anne, o babanın ütüsünü ya pıp dışarı çıkmasını sağlayan anne de ğil mi? Niye göz ardı edilsin ki?”

 ?? ?? Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/evrensel
Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye