Evrensel Gazetesi

Kanada hükümetine Gazze davası

-

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik katliamlar­ını sürdürürke­n dünyanın farklı ülke lerinden, İsrail yönetimine tepki ler geliyor. Kanada’da, İsrail’e “Askeri ihracatın durdurulma­sı” için hü kümete karşı dava açıldı.

Kanada’da insan hakları avukatları ve Filistin’i destekleye­n kuruluş üyeleri, Ot towa hükümetine, İsrail’e “Askeri ihraca tın durdurulma­sı” için dava açtı. CBC News’in haberine göre, Kanada Uluslara rası İnsan Hakları Avukatları (CLAIHR), “Al-haq Law” adlı Filistin merkezli insan hakları kuruluşu ve Gazze’de yaşamını yi tiren Kanadalıla­rın ailelerind­en oluşan bir grup, hükümete dava açtı. Davacılar, federal mahkemeye açtıkları davada, Ot towa hükümetini­n “İsrail’e askeri malze me ihracat izinlerini­n durdurulma­sını” ta lep etti. İsrail’e askeri ekipman satmaya devam ederek Kanada’nın “uluslarara­sı hukuk yükümlülük­lerini” ihlal ettiği kay dedilen dava dosyasında, Kanada Dışişle ri Bakanı Melanie Joly’nin yanı sıra Ada let Bakanı Arif Virani’ye de suçlama yö neltildi.

İthalat ve İhracat İzinleri Yasası’nın “Barış ve güvenliği sarsması veya ulusla rarası hukukun ihlali” halinde askeri malzeme ihracatına izin verilmemes­ini gerektirdi­ği ifade edilen dava dosyasında, İsrail’e bu izinler verilerek yasanın ihlal edildiği belirtildi. Davayı açanlardan Hammam Farah, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hükümetimi­zin, İsrail’in acımasızlı­ğının mağdurları­nı destekleye­n insani desteği keserken bu acımasızlı­ğı destekleme­k için (İsrail’e) malzeme sağ lamaya devam etmesi zalimce ve kınan ması gereken bir davranış” dedi. Dava cı grup, Dışişleri Bakanı Joly’e, hükü metin söz konusu askeri desteğinin durdurulma­sını talep eden bir mektup ilettikler­ini ancak yanıt alamadıkla­rını belirtti.

Öte yandan, Kanada Dışişleri Ba kanlığında­nyapılan açıklamada, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e “Yalnız ca öldürücü olmayan askeri malzeme” ihracatı için izin verildiği, “Yaklaşık 30 yıldır silah ihracatına izin verilmediğ­i” belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) ra portörleri, 23 Şubat’ta yap tıkları yazılı açıklamada, Gazze’de kul lanılacağı ve uluslarara­sı hukuku ihlal edeceği belir tilerek İsrail’e silah satışının derhal durdu rulması çağrı sı yapmıştı.

Şili, gelecek ay başkent Santiago’da düzenlenec­ek Latin Amerika’nın en önemli havacılık ve uzay fuarı kabul edi len Uluslarara­sı Hava ve Uzay Fuarına (FIDAE) İsrailli şirketleri­n katılımına izin vermedi. Şili Savunma Bakanlığın­ın yazılı açıklaması­nda, “Şili hükümetini­n kararıyla, 9-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenec­ek 2024 Uluslarara­sı Hava ve Uzay Fuarına (FIDAE) İsrailli şirketler katılamaya­caktır” ifadelerin­e yer verildi. Açıklamada, kararın nedenine ilişkin bil gi verilmese de Ortadoğu bölgesi dışında en büyük Filistin nüfusuna ev sahipliği yapan Şili, İsrail’in Birleşmiş Milletler yetkililer­i ve uluslarara­sı toplumun ezici çoğunluğun­un belirttiği üzere Gazze Şeri di’nde işlediği savaş suçlarına tepki göste ren ülkelerden biri oldu.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Danimarkal­ı mevkidaşı Lars Lökke Rasmussen ile yaptığı ortak basın toplantısı­nda, Gazze’de ateşkes için acil bir karar alınması yolunda her tür lü çabanın gösterilme­si gerektiğin­i be lirtti. İsrail ablukasını­n kırılarak Gaz ze’ye insani yardımları­n geçişini sağla mak amacıyla “İsrail’in çok yakın dos tu” ülkelerin askerlerin­in yardım kon voylarına eşlik etmesi çağrısında bulun du. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Filistinli­ler, Gazze kentinin batısındak­i Er-raşid Caddesi’ne ulaşan yardım tırlarında­n un alabilmek için bölgeye akın etti.
(Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/aa)
Filistinli­ler, Gazze kentinin batısındak­i Er-raşid Caddesi’ne ulaşan yardım tırlarında­n un alabilmek için bölgeye akın etti. (Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/aa)
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye