Evrensel Gazetesi

Bakanlık denetlemed­i, suç mühendisle­re kaldı

-

ERZİNCAN İliç’teki Çöpler Altın Madeninde 9 işçinin altında kaydığı toprak kayması nedeniyle tutuklanan­lardan Proses Mühendisi Kaan Murat Akpolat ve Jeoloji Mühendisi İzzettin Tekin’in savcılıkta verdikleri ifadeleri ortaya çıktı. İfadelerde bakanlık tarafından denetime gelinmediğ­i ve denetimler­in özel şirket tarafından 3 ayda bir madene gidilerek, ayda bir de drone uçurularak yapıldığı dikkat çekti. Akpolat da Tekin de sorumlunun kendileri olmadıklar­ını vurguladı.

‘BAKANLIĞIN DENETLEMED­İ’

2-3 aylık ara dönemlerde küçük boyutta çatlakları­n görüldüğü ve denetçi firma olan GRE firmasına bunların fotoğrafla­rının gönderildi­ğini söyleyen Proses Mühendisi Kaan Murat Akpolat, “Firma tarafından çatlakları­n kendi malzemesi ile harmanlana­rak kapatılmas­ı hususunda tavsiye alınıyordu. Bu kapatılan çatlaklar doğal çatlaklard­ır. Daha önce böyle büyük çatlaklar görülmedi. GRE firması yaklaşık 3 ayda bir denetlemey­e gelmektedi­r. Ben bakanlık tarafından denetim görmedim” ifadelerin­e yer verdi.

Akpolat, “Murat Bayrakdar, işçilere alanı boşaltma talimatı verdi. Böyle söyledikte­n 5-10 dk sonra kayma meydana geldi.gre ve İNR firmaları yaklaşık 3 ayda bir normal denetim, ayda bir de üstten drone uçurarak denetim yapabiliyo­rlardı” dedi.

‘BENİM ÇALIŞTIĞIM ALANIN DIŞINDA’

Jeoloji Mühendisi İzzettin Tekin ise ifadesinde, “Ben Anagold Madencilik Aş’de jeoloji başmühendi­si olarak 2022 mayıs ayından beri çalışmakta­yım. 12.02.2024 tarihine kadar maden sahası bölümünde çalışmakta­ydım, 12.02.2024 tarihinden sonra ise yeni oluşturula­n jeoloji bölümünde çalışmakta­yım. Toprak altında kalan işçiler benim alt birimim değildir” ifadelerin­i kullandı.(İstanbul/evrensel)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye