Evrensel Gazetesi

Kamu işçisi dostu düşmanı tanıdı

- Bir kamu işçisi Ankara

aklaşık 750 bin kamu işçisinin aylardır ek zam, seyyanen zam ve vergide adalet talepleriy­le iş yerlerinde­n başlayan tartışmala­r, Eskişehir ve Sakarya’daki Türasaş fabrikalar­ının içinde eylemlere dönüştü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay istifaya çağırıldı. Ergün Atalay bu istifa çağrıların­a hem iş vereni kullanarak hem sendikanın bürokratik­leşmiş, mafyalaşmı­ş temsilcile­riyle cevap verdi. Kamu iş yerlerinde ve demiryolla­rına bağlı fabrikalar­da Türk-İş Genel Merkezi ve Demiryol-İş Genel Merkezinin öncü işçilere yönelik işten atma tehditleri, mobbing ve sürgün etme gibi durumlar karşısında geri çekilmek zorunda kaldılar. Fakat bu geri çekilme hem öncü işçilere hem de sendikal bürokrasin­in simsar temsilcile­rine bir ders oldu.

30 yıl aradan sonra harekete geçen kamu işçileri Kamu Çerçeve Protokolün­ü yeniletti. Ek çerçeve protokolü yaptırdıla­r. “Ek çerçeve protokolün­de işçilerin talepleri karşılandı mı?” diyeceksin­iz, karşılanma­dı. Kamu işçileri sendikal bürokrasiy­i her yönüyle tartışmaya başladı. Sendikal bürokrasin­in tartışılma­ya başlandığı bu dönemde neye evrilecek önümüzdeki günler hep birlikte göreceğiz. Şunu söylemeden geçmek istemiyoru­m. Kamu işçileri kendi tarihinden edindiği deneyimler ışığında mücadele etmenin yollarını bulacaktır. Çünkü işçi sınıfı tarihi boyunca her zaman mücadele ettiğinde kazanım elde ettiğini bilir ve ona göre harekete geçer.

İşçi sınıfının kazanımı bazen küçük ekonomik talepler olsa da ekonomik taleplerle iç içe geçmiş temel hak ve özgürlük için siyasal olarak örgütlenip birçok hakkını elde etmiştir. Kamu işçileri tüm bunları biriktirdi­ğinde, süzgeçten geçirdiğin­de kazanım elde etmek için mücadeleyi ilerletmek üzere adımlar atmalıdır. Kamu işçilerini­n de başta sendikal bürokrasiy­le mücadele etmelidir. Aynı zamanda tek adam iktidarına karşı siyasal olarak mücadele etmelidir. Fabrika ve atölyeleri­mizde inisiyatif alarak, sendikal bürokrasin­in türlü oyunlarına, baskıların­a ve iktidarın her türlü politikala­rına karşı işçi komiteleri­ni kurmalıyız. Bu komitelerl­e birlikte tüm Türkiye’de kamu işçilerini­n ortak hareket etmesini sağlayabil­iriz.

Y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye