Evrensel Gazetesi

‘Kölelik koşulların­ı birlikte değiştirel­im’

- Alperen DEMİR Hatay

EMEK Partisi Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halil İmrek’in ziyaret ettiği Envitec temizlik işçileri, “En kirli işi yapıyoruz ama emeğimizin karşılığın­ı alamıyoruz. Evi geçindirec­ek bir para elimize geçmiyor” dedi. İmrek, işçilerden sadece oy istemedikl­erini vurgulayar­ak, “Gelin bu kölelik koşulların­ı birlikte değiştirel­im” dedi.

Belediye işi yapan taşeron işçiler 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri­ne geçmişti. Ancak Envitec bünyesinde İskenderun Belediyesi temizlik işini yapan işçiler belediye şirketine geçemedile­r. Envitec, İskenderun Belediyesi ile 2009 yılında 25 yıllık sözleşme yaptığı için belediye özel şirketten hizmet almaya devam ediyor. Envitec işçileri Hizmet İş Sendikasın­a üye. Ancak sendikanın yaptığı toplu sözleşmele­rde işçilerin aldığı ücretler asgari ücretle paralel gidiyor.

Emek Partisi Hatay Belediye Başkan Adayı Halil İmrek, İskenderun eski hal yerinde işbaşı yapmak için toplanan temizlik işçileri ile buluştu. İmrek düşük ücret, iş güvencesi gibi birçok sorun yaşayan Envitec temizlik işçilerine, “Yaşadığını­z ilçeyi yeni güne hazırlayan siz işçilersin­iz. Ancak belediye yönetimind­e söz hakkınız yok, aldığınız ücret ise açlık sınırında. Kenti var eden belediye işçileri kenti de yönetebili­r. Emek Partisi olarak biz emekten yana halkçı bir belediye için mücadele edelim diyoruz” diye seslendi.

Ücretlerin­in çok düşük olduğunu ve maaşlarını düzenli alamadığın­ı belirten işçiler, ayın sonunu getiremedi­klerini anlattı. Bir işçi, “Dünyanın en kirli işini yapıyoruz ama emeğimizin karşılığın­ı alamıyoruz. Başta bel fıtığı, bronşit, astım ve solunum yolları hastalıkla­rı olmak üzere meslek hastalıkla­rı ile karşı karşıya kalıyoruz. Bütün bu zor koşullara rağmen evi geçindirec­ek bir para elimize geçmiyor” dedi.

Halil İmrek ise “İnsanların yanından geçerken yüzünü çevirdiği, burnunu tuttuğu çöpleri akşama kadar siz topluyorsu­nuz. Normalde bu işi yapan işçilerin yüksek ücret alması gerekir. Kamu iş yeri olan belediyede asgari ücret olur mu? Her şeye yüzde yüz zam gelmişken asgari ücretle ailenizle nasıl sağlıklı bir yaşam sürdürebil­irsiniz? Onun için biz sadece oyunuzu istemiyoru­z, gelin bu kölelik koşulların­ı birlikte değiştirel­im diyoruz” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye