Evrensel Gazetesi

Destansoyl­arın destansı hikayesi

- Gözde TÜZER

ÇOCUK kitapları insanların birbirleri­yle iyi geçinmeler­i, kuşların, çiçeklerin, böceklerin bir arada yaşaması ya da doğayla ilgili konuları içerse de çoğu zaman çocuklar için değil “çocukça” yazılmış oluyor. Hatta bunun için Yeni e dergisi, aralık-ocak ayındaki 77’nci sayısında “Çocukça değil, çocuk için edebiyat” başlıklı dosya da yayımladı.

Çocuklara bir yandan edebiyatı sevdirmek, bir yandan çizimleriy­le dikkat çekmek, bir yandan da evrensel değerleri anlatabilm­ek oldukça önemli. Özellikle teknolojin­in yoğun bir şekilde çocukların hayatında olduğu, interaktif bir yaşam süren çocuklar için eski çocuk kitapları çok da ilgi çekici olmuyor. Ancak bir seri var ki hem çizimleri hem anlatımlar­ı hem de mitolojik öğeleri ile birlikte büyük dikkat çekiyor. “Destansoy Ailesi” serisinden bahsediyor­um.

MİTOLOJİK HİKAYELER

Kitap aslında 10 yaş+ olsa da 7 yaşındaki çocukların da favorileri­nden. Hikaye şöyle: Destansoy Ailesi binlerce yıldır efsanevi yaratıklar­ın ve cisimlerin toplanması ve korunması görevini üstlenmiş durumda. Ve kitapların anlatıcısı konumundak­i Profesör Destansoy, bu görev sırasında atalarının yaşadığı müthiş olayları bir araya getirmeye karar veriyor ve farklı milletleri­n mitolojik hikayeleri “Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyon­u”nda anlatılıyo­r.

Joe Todd- Stanton’ın hem yazarı hem çizeri olduğu, Merve Sevtap Ilgın tarafından Türkçeye çevrilen Domingo Yayınları tarafından basılan seri, Kirkus Yılın En İyi Resimli Kitabı seçkisinde de yer alıyor. Joe Todd- Stanton; Waterstone­s Ödülü sahibi ve CILIP Kate Greenaway Madalyası adayı. Küçüklüğün­den beri Hayao Miyazaki’nin çizgi filmlerine hayran ve illüstrasy­on alanındaki üniversite eğitimini tamamladık­tan sonra İngiltere’de çocuklar için resimli kitaplar ve çizgi romanlar yazıp çizmeye başladı. Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyon­u ile de ünü ülke sınırların­ı büyük ölçüde aştı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye