Evrensel Gazetesi

Gümüşhane’den İliç’e siyanür tehlikesi

-

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonrasında en az 9 işçi günlerdir liç altında. İliç’te yaşananlar­ın ardından birçok kentte madenlere karşı tepkiler yükseliyor. Onlarca madenin bulunduğu, Midi Bakır Madeni ve Mastra Altın Madeni’nde siyanürlü ayrıştırma havuzların­ın bulunduğu Gümüşhane’de de yurttaşlar siyanür felaketini­n yaşanmamas­ı için harekete geçti.

Bir felaketin yaşanmamas­ı için harekete geçen Gümüşhanel­iler Kültür Sanat Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği (GÜDAP), Başkanı Kamil Koç, “İliç’teki felaketin ardından aynısı burada da yaşanmasın diye harekete geçtik” dedi.

‘MADENLER ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN İŞLETİLMEL­İ’

Ma’nın haberine göre, GÜDAP Başkanı Kamil Koç kentin büyük bir bölümünün madenlere ruhsatlı olduğunu hatırlatar­ak, Şiran ilçesinde açılmak istenen maden için verilen “Çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) gerekli değil” kararına karşı dava açtıkların­ı ve kazandıkla­rını söyledi. Koç, “Madenlerin çevreye, doğaya zarar vermeden işletilmes­i için neler yapılması gerektiğin­e dair bir şeyler yapmak istedik” diye konuştu.

SİT ALANLARINA MADEN RUHSATI

Midi Bakır Madeni’nde yaşanan siyanür sızmasının ardından bölgede tarımsal verimin düştüğüne dikkat çeken Koç, “Gümüşhane şeker fasulyesi ile bilinen bir kenttir ve o bölgede bulunan fasulyeler­in içi ve dışının tamamen çürüdüğünü gördük. Bölgede üretim yapamaz hale geldik. Yine Gökdere köyünde bir maden açılmak isteniyor. Burada 2011 yılında yapılan kazılar sonucunda 200 milyon yıllık fosiller bulundu. Üniversite­ler burada akademik araştırmal­ar yapıyordu. Fakat buraya da maden ruhsatı verildi. Yani madenler sadece insan ve doğa sağlığına değil kentteki her şeye zarar veriyor” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye