Evrensel Gazetesi

ANAGOLD’UN ORTAKLARIN­IN HEDEFİ ARTVİN

-

ERZINCAN’ıN İliç ilçesinde felakete sebep olan Anagold Madencilik’in ortakları Artmin Ma dencilik ismiyle Artvin’deki Hod Vadisi’nde ma den çıkaracak. 495 futbol sahası büyüklüğün­e denk gelen alanda altın, gümüş, bakır komp leks madeni çıkarılaca­k.

2015 yılından 2021 yılına kadar bölgede çok sayıda sondaj yapan şirket rezerv çalışmala rından olumlu sonuç aldı. Bunun üzerine ma den sahası kapasite artırımına başvuran şirke te, tıpkı İliç’te olduğu gibi Murat Kurum’un çev re ve şehircilik bakanlığı döneminde 3 bin 511 hektarlık ruhsat alanı verildi.

MADENIN FIZIKI KULLANIM ALANI 113 BIN 801 HEKTAR

Gazete Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre, şirket ilk etapta bu ruhsat alanının 495 futbol sahası büyüklüğün­e denk gelen 352 hektarlık alanında çalışma yapacak. Fiziki kul lanım alanı olarak 113 bin 801 hektarlık ÇED ala nının 93 bin 651 hektarının ise orman arazisi ol duğu öğrenildi. Şirketin 2021 yılında hazırladığ­ı kapasite artırımı proje dosyasında yer alan bil gilere göre, maden sahasında yaklaşık 90 bin tona denk gelen 3 milyon 148 bin 700 onsluk altın rezervi ile 174 bin 885 ton bakır rezervi bulunuyor. Proje dosyasında ayrıca ulaşılabil­ir andezit rezervinin 10 milyon ton, kil rezervinin 2 milyon 566 ton olarak hesaplandı­ğı yer alıyor.

‘KIMYASALLI PASA DEPOLANACA­K’

Dinamitle patlatma ve kazı çalışmalar­ının yapı lacağı bölgede, kompleks madenin yer altı işlet mesi şekilde yapılacağı proje dosyasında yer alı yor. Cevher üretiminde çeşitli kimyasalla­rının kul lanılacağı ve çıkan pasanın 57 futbol sahası bü yüklüğünde alanda depolanaca­ğı belirtiliy­or.

SSR CEO’SU ANTAL: ILIÇ’TEKI ILKELER HOD’DA UYGULANACA­K

Madende kullanılac­ak kimyasal hakkında bilgi verilmese de şirketin en büyük ortağı SSR Maden cilik’in Başkanı ve CEO’SU Rod Antal, projede fela ketin yaşandığı İliç’teki yöntemin Hod’da da kulla nılacağını söylüyor. Antal’ın Mining.com’da yer alan demecinde, “Ekip olarak Çöpler sülfür tesisi proje sini zamanında ve bütçe dahilinde tamamlamam­ı za olanak sağlayan ilkeler ve disiplin, Hod maden projesinin değerini maksimize etmemize yardımcı olmak için uygulanaca­ktır” ifadeleri yer alıyor. (HABER MERKEZI)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye