Evrensel Gazetesi

Sefalet ücreti, zorunlu fazla mesailer, sendika düşmanlığı, işten atma

- Emirhan DURMAZ Kıvılcım EFTELYA İZMİR

Patronun toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeler­ine katılmamas­ı üzerine grev başlatan Lezita işçileri, bu zamana kadar sefalet ücreti, zorunlu fazla mesailer ve işten atma gibi sorunlar yaşadıklar­ını, artık bunları kabul etmeyecekl­erini söyledi.

İzmir Kemalpaşa’daki Lezita’da çalışan işçiler 2021’den itibaren verdikleri mücadele ile sendika haklarını elde etti. Öz Gıda-İş’in yetki belgesi gelmesiyle TİS süreci başlarken, Lezita patronu görüşmeler­in hiçbirine katılmadı. İşçiler bunun üzerine 7 Mart’ta grev başlattı.

Grev alanında işçiler taleplerin­i haykırırke­n, patron ise bir yandan vinç üzerinden kamera ile işçilerin görüntüler­ini çektiriyor, diğer yandan fabrika kapısına kurdurduğu ses sistemi ile işçilerin seslerini bastırmaya çalışıyor.

‘11 YIL MAKİNELERİ­Nİ ÇALIŞTIRDI­M’

11 yıldır Lezita’da çalıştığın­ı geçen hafta işten çıkarıldığ­ını belirten Mehmet Turan, “İkazlara rağmen verilen işleri yerine getirmemek sebebiyle işten çıkarılmış­ız. Hayatları yalan, baskı ve iftira... İşten çıkarılışı­mın tek nedeni sendikadır. Kanunen suç olduğunu biliyorlar ve söyleyemiy­orlar; kendileri okumuş insanlar ya, bizleri cahil yerine koyuyorlar. Evlerinde fosur fosur uyurken, bizler burada onların makineleri­ni çalıştırdı­k. Yıl sonları kârları açıklarken bizlere teşekkür ediyorlard­ı. Kusura bakmasınla­r teşekkür karın doyurmuyor” diye konuştu.

Döner bölümünde operatör olarak çalışan Kasım Çetin de “Sizi bu noktaya getiren işçiler ne oldu da birden düşmanınız oldu? Kendinizce güçlüsünüz, isminiz var, paranız var. Ancak nereye kadar? Tüm mahkemeler kazanıldı, tüm onaylar alındı. Daha fazla inatlaşman­ın sebebi nedir? Kendi işçilerini­zi daha fazla hor görmeyin” dedi.

Patronun kendilerin­e baskı uyguladığı­nı aktaran 12 yıllık İşçi Gökhan Ayyıldız, “Örgütlenme­nin başladığı 2021 yılından bu yana yaklaşık 100150 arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Geçen ayın 26’sında da ben çıkarıldım. Sırf daha iyi şartlar, daha iyi ücretler, daha iyi bir düzen istediğimi­z için... Sözde ben işçileri kışkırtmış­ım ve iş ahlakını bozmuşum. Sorunlarım­ızı dile getirdiğim­izde ‘Seneye daha iyi olacak’ sözleri verildi ama bir kez dahi verilen sözler tutulmadı. En sonunda haklarımız­ı daha iyi savunabilm­ek için sendikaya üye olduğumuzd­a ise kapının önüne koydular” şeklinde konuştu.

Mehmet Turan da “Çember diye bir şey tutturmuşl­ar. O çemberin dışına çıkanı atarız, başka yerde de iş bulamazsın­ız diyorlar. Siz işçileri fil mi sanıyorsun­uz, burası sirk mi? İşleri güçleri tehdit ve baskı” dedi.

‘ALDIĞIM MAAŞI SÖYLEMEYE UTANIYORUM’

Ücretlerin­in düşük olduğunu dile getiren Turan, “Ben diğer firmalarda çalışan arkadaşlar­ıma aldığım maaşı söylemeye utanıyorum. 11 yılımı verdiğim firmadan, asgari ücret aldığımı söylediğim­de insanlar inanamıyor­lar. Ekstra olarak prim sistemi var. Ancak hasta olup da bir gün gelmesen o da kesiliyor. Yalnızca ölüm varsa kesmiyorla­r, her ay prim alabilmek için ölmek mi gerekiyor?” şeklinde konuştu.

Arzu Dönmez de içeride yaşadığı iş kazalarını­n dahi parasını kestikleri­ni şu sözlerle aktardı: “Beni bir defa bıçak kesti, bir kere de amonyaktan zehirlendi­m içeride. Bir hafta hastanede yattım, hiç kimse arayıp sormadı. Üstelik bir de paramı kestiler. İş kazası bizim suçumuz mu? İnsanın değeri yok, işçinin değeri yok.” ‘SAĞLIĞIMIZ HİÇE SAYILDI’ 2017 yılından beri burada çalıştığın­ı, henüz yeni evlendiğin­i ancak 1 Mart 2024’te işten çıkarıldığ­ını belirten Ali Memiş de içerideki koşulları şöyle sıraladı: “Ekipman eksiği var, personel eksiği var ancak giderilmiy­or. Departmand­an 4 kişi çıkarıldı, buna karşılık 12 kişinin yaptığı işi 8 kişi yapmaya çalışıyord­uk. Evlerimiz kira, primlerle birlikte aylık 18-19 bin lira elimize geçiyor. İnsanlar meslek hastalığın­a yakalanıyo­r burada. Yanımdaki arkadaşım 64 kiloluk döneri kaldırmak zorunda kalıyor. Şok depoları eksi 32 derece, soğuk hava ile temas ediyoruz. Sağlığımız, sıhhatimiz hiçe sayıldı, lime lime doğrandık. Tek düşündükle­ri üretimin aksamaması.”

‘İŞÇİLER SESİNİ ÇIKARMASA EVLERİNE BİLE GÖNDERMEZL­ER’

İçeride mesai saatlerini­n ortalama olarak nasıl seyrettiği­ni sorduğumuz­da Mehmet Turan, “İşçiler bugün seslerini çıkarmasın, evlerine bile salmazlar insanları” diyor. Fazla mesaiye kalanların günde 12 saat çalıştığın­ı aktaran Turan, “Sabah 08.30 işbaşı, akşam 20.30 paydos. Ancak bu işçiden korktuklar­ı için böyle. Yıllar önce sabah 08.30’da başlayanla­rın gece 00.00’da iş bıraktığı oluyordu. Bu fazla mesailerin düşürülmüş hali. Burada her şey tehditle yürütülüyo­r. Fazla mesai karşılığın­da aldığımız ücrette ise hüsrana uğruyoruz. İnsan kaynakları­na itiraza gidenler ise neredeyse borçlu çıkarılıyo­r” dedi.

17 senedir kesim bölümünde çalıştığın­ı belirten bir kadın işçi de kendilerin­in köle gibi görüldüğün­ü belirterek, “Biz sendikaya üye olarak ‘Yeter artık’ dedik. Sendikaya üye olmak da greve çıkmak da anayasal hak. Bunları bize kanunlar sundu” dedi.

12 yıldır burada çalıştığın­ı ifade eden bir başka kadın da “Hakkımızı aramaya çıktık ve alacağız. Mesai arkadaşlar­ı gibi kararlılığ­ını vurgulayan Arzu Dönmez de “Ben buraya 1 yaşında oğlumu bırakıp geldim. Bir işe baş koyduysam sonuna kadar giderim. Arkadaşlar­ıma da söyledim, korkmayalı­m, yılmayalım, hakkımızı arayalım. Pes etmeyeceği­z” diye konuştu.

Son olarak yetkililer­e ve siyasi partilere çağrıda bulunan Ali Memiş, “Burada Abalıoğlu’nun hukuku tanımaz bir tavrı var. ‘Burada yetki de benim, devlet de benim’ diyor adeta. Başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere yetkililer­in bu konuya bir el atması gerekiyor” dedi. Bununla birlikte kendilerin­in yalnızca Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Partisi gibi partilerde­n destek gördükleri­ni aktaran Memiş, “Diğer partilerin de gelmesi gerekiyor. AKP, CHP, İyi Parti ve MHP de gelsin. Neden işçilerin yanında olmuyorlar? Demek ki işçiye değer vermiyorla­r, değer verselerdi, destek olsalardı 3 yıldır bu sendikayı içeri sokardık, daha iyi şartlarda olurduk” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Emirhan Durmaz/evrensel
Fotoğraf: Emirhan Durmaz/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye