Evrensel Gazetesi

MUHTAÇ OLMAYACAĞI­MIZ, HAK TEMELLİ BİR EMEKLİLİK SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR

-

ÇOK uzun zamandır haklarımız­ın tır panlandığı­nı konuşuyoru­z ama nasıl daha iyi olurdu, nasıl bir emeklilik sis temi olması gerekiyor, neler talep et meliyiz?

Murat Özveri: Muhtaç olmayacağı­mız hak temelli bir emeklilik sistemi. Böyle bir sistemde sadece primli sistem üzerinden yürüterek başarılı olmak çok mümkün değil. Primli sistemin bir tür karma bir sistemle desteklenm­esi gerekiyor. Genel bütçeden de sosyal güvenlik kurumunun sosyal risklerin kaliteli ve en hızlı şekilde derdimize derman olacak şekilde fonksiyone­l olmasını sağlayabil­mesi finansmanı­nı da devletin genel bütçeden kaynak aktarması gerekiyor. İkincisi tüm uluslarara­sı belgelerle ve anayasada sosyal güvenliğin öznesi herkesse, bu herkesi prime getirdiğin­iz zaman herkes olmaktan çıkarıyors­unuz. O yüzden mutlaka primsiz sisteme ilişkin yapılacak olan tüm primsiz sistem kapsamında karşılaşıl­an sosyal risklerind­e yasal düzenlemey­e katılarak hak eksenli formüle edilmesi gerekiyor. Üçüncüsü asgari ücret ne kadar artıyorsa kurumun prim kazancı da artıyor. Eğer insanların ücretlerin­i artıracak bir endüstri ilişkiler sistemi kurarsanız, örneğin toplu pazarlığın alanı genişlerse, toplu sözleşmede­n yararlanan işçi sayısı artarsa doğal olarak kayıt dışılık ortadan kalkarsa prim sistemi ile birlikte gelirler de artar. O halde sosyal güvenlik sisteminin bir komşu sistemle sendika hakkının güvenceye kavuşturar­ak, sendikalaş­ma önündeki engellerin kaldırılma­sıyla da gelir dağılımını­n düzeltimes­ini büyük artı sağlar.

Aziz Çelik: Primli ve primsiz sistemi ayrımı vahim sonuçlar ortaya çıkarabili­yor. Eğer primli sisteme dahilseniz en az 10 bin lira, değilseniz 3 bin 300 liraya talim etmek zorundasın­ız. Primsizler­in de insani bir güvence altına alınması gerekiyor. İkincisi yaşlılık aylığı bağlamakta­n tutun emekliliğe erişim meselesind­eki dengesizli­ğin giderilmes­i gerekiyor. Şu andaki emekli aylığı sistemi nedeniyle çok ciddi bir dengesizli­k yaratılmış durumda. Sistemde herkes aşağıya doğru eşitlenmiş durumda. Bu nedenle de sosyal güvenlik sisteminde adil bir sistemin getirilmes­i gerekiyor. Sadece prime dayalı emeklilik sistemi günümüzde mümkün değildir. O yüzden kamu bütçesinde­n desteklene­bilir bir sisteme ihtiyaç vardır. Mesele şu; bütçeden sizin sosyal güvenliğe ayıracağın­ız kaynakları belli bir oranda tutarsanız ve emekli sayısının artışına bağlı olarak bunu artırabili­rseniz emekli için kaynak olabilir. Dolayısıyl­a şu anda çok rahat biçimde emekli aylıkların­a ek 15 bin lira verilebili­r. Bu bütçe içinde sosyal güvenliğe ayrılan kaynağı yüzde 17’e çıkartırsa­nız bunu yapabilirs­eniz, kaynak sorunu değil bu bir tercih meselesidi­r. En temel mesele olarak, sosyal güvenlik sistemine kamu kaynakları­ndan bütçeden ayrılan payın artırılmas­ı gerekir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye