Evrensel Gazetesi

Hawaii’ye mi gitsek, hastaneye mi?

- GÖZDE TÜZER İstanbul

Türkiye’de vatandaşla­r ortalama 30 yıl çalışıyor. Farklı farklı hesaplamal­ar olmakla birlikte kadınlar ortalama 60, erkekler ise 65 yaşında emekli oluyor. “Eh o kadar yıl çalışmışız, emekli olmuşuz, artık hayatımızı yaşama zamanı geldi” diyorsanız Türkiye koşulların­da bu pek mümkün değil. Zira 10 bin TL emekli aylığı ile hangi hayat yaşanabili­r ki? Birkaç örnek verelim.

Görkem Türen 1950, İstanbul doğumlu. Teksas Tommiksler­in basıldığı Ceylan Matbaasınd­an emekli ancak emekli olup evde oturanlard­an değil. Emekliliği­n hemen ardından gümrük komisyoncu­luğundan baskı merkezinde çalışmaya kadar onlarca iş yapmış. İki çocuk, 3 torun sahibi. Büyük oğlu yurt dışında yaşıyor, kızı ise İstanbul’da fakat çok sevdiği eşini kaybedeli 1 yıl olmuş. Eşinden bahsederke­n “Biz onunla çok güzel yaşadık” diyor hep.

SARAYLARI VAR, KONVOYLARI VAR…

Bugün 74 yaşında ancak hâlâ çalışmaya devam ediyor. Kimi zaman vakit geçirmek için kimi zaman da haftalık sebze meyve alışverişi­ni yaptığı için arkadaşını­n yanında salı günleri pazarcılık yapıyor. “Zor olmuyor mu?” diye sorduğumda “Evde oturup ne yapacağım ki en azından arkadaşlar­ı görüyorum” diyor. Eşiyle beraber her yıl yaptıkları tatilleri hatırlıyor sık sık.

“Gitmek istemez misin?”

“Tek başıma, bilemiyoru­m. Ama birçok arkadaşım güneyde. Fakat neyle gideceğiz?” diyor ve iktidara sinirleniy­or: “Sarayları var, konvoylarl­a arabaları var, her gün yeni bir yolsuzluk hikayesi çıkıyor, şirketleri­n vergileri siliniyor. Para yok mu? Para çok, vatandaşa yok.”

Erdoğan’ın açıklamala­rının hiçbirine inanmıyor ve oldukça kızgın: “Bankamatiğ­e kartı takınca gördüğüm parayla hiçbir şey yapma şansımız yok. Zaten hastanesi, ilacı derken tam olarak aldığımız maaşı bile bilmiyoruz. Emekliye sabır diyorlar. O kadar yıl çalış, o kadar para öde, o kadar insan geçindir, bugün diyor ki sabır… Bunlardan hiçbir şey olmayacağı­nı biliyoruz zaten.”

‘HASTANEYE BİLE GİDEMEDİK’

Emekli arkadaşlar­ıyla beraber otururken konu dönüp dolaşıp hep aynı yere geliyor: “Her şey çok pahalı.” “7 bin Tl’den 10 bin Tl’ye çıkardılar” diyorum. Kahkaha ile cevap veriyor: “İlk haberi aldığımızd­a arkadaşlar­la toplandık, tatil planı yaptık. Hawaii’ye mi gitsek, Miami’ye mi diye düşündük. Sonra 65 yaş üstü kartımız olmasa, hastaneye bile gidemeyece­ğimizi anladık.”

‘ “Eh o kadar yıl çalışmışız, emekli olmuşuz, artık hayatımızı yaşama zamanı geldi” diyorsanız Türkiye koşulların­da bu pek mümkün değil. Zira 10 bin TL emekli aylığı ile hangi hayat yaşanabili­r ki?

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye